Kookaburra

Soms zoek ik ‘even’ iets op en volgt er een hele zwerftocht waarbij ik allerlei zijpaden insla. Vaak heeft waar ik dan terechtkom niets meer te maken met mijn uitgangspunt. Zo kwam ik onlangs van een konijn via een ezel bij de ijsvogel terecht, meer in het bijzonder bij de kookaburra.

Het begon met het woord jackrabbit, dat ik ontving via de nieuwsbrief van Wordsmith, die elke werkdag een Engels woord binnen een bepaald weekthema aflevert. Jackrabbit viel onder het thema ‘woorden die naar een dier zijn genoemd’.

In de omschrijving stond dat dit een combinatie was van jackass en rabbit. Een rabbit is een konijn, dat wist ik nog wel, maar jackass moest ik opzoeken: dat blijkt een ezel te zijn. Een jackrabbit is dus een konijn met ezelsoren. Dat beest wordt in het Engels echter ten onrechte zo genoemd, want het is eigenlijk een haas. De Nederlandse vertaling is ‘prairiehaas’.

Bij het opzoeken sloeg ik een zijpad in, want bij jackass stond behalve ‘ezel’ ook ‘laughing jackass’. Dat is echter geen ezel, maar een vogel: ‘reuzenijsvogel, kookaburra (lachvogel, Dacelo gigas)’. En zo belandde ik bij de kookaburra (Dacelo novaeguineae), een lachvogel die in Australië in het wild voorkomt. De naam lachvogel slaat op de roep van deze vogel die erg op de menselijke lach lijkt; in dit YouTube filmpje krijgen ze gaandeweg zelfs de slappe lach, wat op den duur best aanstekelijk is.

Ik zocht ook nog even door naar de reuzenijsvogel. Onder deze naam vond ik die niet, maar wel kwamen er verschillende soorten ijsvogels in beeld, die echter geen van allen ‘Dacelo gigas’ heten. Gigas betekent natuurlijk ‘reuze’. En Dacelo vond ik terug in een lijst met wetenschappelijke vogelnamen. Er waren vier soorten Dacelo, waaronder de gewone kookaburra of lachvogel. De kookaburra is dus een lid van de familie ijsvogel, een familie met meer dan 120 leden. En ijsvogels blijken weer lid te zijn van de orde der scharrelaarvogels.

De verleiding om het zijpad met de orde der scharrelaarvogels in te slaan heb ik met enige moeite weerstaan, want na dat ene dagelijkse mailtje was ik al minstens een uur aan het zwerven.

3 Comments

  1. Pingback: Scharrelaar | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s