Stap voor stap

In de kerstvakantie heb ik meegedaan aan een ‘write-along’, een workshop waarin je in twaalf dagen een verhaal schrijft. Carola Janssen van Prompt!-schrijven had deze schrijfworkshop georganiseerd onder de noemer ‘Over de drempel’. De zomerversie ervan was me afgelopen jaar goed bevallen (zie daarover dit blogstukje) en het leek me ook voor de periode rond de feestdagen een geschikte bezigheid. Het geeft je een beetje het idee van een vakantiecursus.

Bij zo’n write-along krijg je elke dag een vervolgopdracht waarmee je je verhaal moet aanvullen. Na twaalf dagen is je verhaal dan af. In de eerste scène van ‘Over de drempel’ stap je nietsvermoedend de deur uit en blijk je in de toekomst terecht te komen. Het resultaat wordt dus een soort sciencefictionverhaal.

Nu vind ik tijdreizen in sciencefiction vaak heel fascinerend, maar ik moet vooral niet te diep nadenken over mogelijke consequenties en hoe die in de praktijk uitwerken. Ik heb al moeite met de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom: wanneer gaan we ook al weer een uur vooruit en wanneer een uur achteruit? Een geheugensteuntje is dat ik bij het ingaan van de zomertijd het gevoel heb dat me een uur wordt ontstolen. Daar heb ik de rest van de zomer last van.

Bij deze write-along had ik geen tijd voor diepgaande bespiegelingen omdat ik elke dag dankzij de opdrachten een nieuwe draai aan het verhaal moest geven. Daardoor bleef het ook voor mij een verrassing hoe het verder zou gaan en raakte ik buiten mijn comfortzone. Het liefst heb ik alles in grote lijnen al uitgedacht voordat ik begin te schrijven.

Na twaalf dagen was mijn verhaal inderdaad af. Ik heb achteraf nog wel een paar dingen aangepast, zodat er iets meer samenhang in kwam. Het uiteindelijke resultaat heb ik de titel ‘Een stap vooruit’ gegeven. Als je het wilt lezen kun je de pdf ervan hier downloaden.

Prompt! heeft aangekondigd dat er gewerkt wordt aan een volgende aflevering van de write-along-workshops. Voor zes euro kunnen liefhebbers tegenwoordig ook op bestelling  oudere write-alongs volgen.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s