Oranje op straat

Tijdens deze wereldkampioenschappen voetbal kleuren de straten veel minder uitbundig oranje dan bij eerdere internationale sportevenementen. Hier en daar hangt er nog wel een reusachtige vlag of een verdwaalde oranje slinger, maar de meeste mensen en straten stellen zich duidelijk terughoudend op.

Waarschijnlijk is dat uit woede over de vele dodelijke slachtoffers en slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions, de corrupte organisatie die het evenement laat plaatsvinden in een olie- en gasrijke woestijnstaat die met de energie slurpende airco in de stadions een lange neus trekt naar het klimaat en het milieu, en de abominabele opvattingen over lhbt-enzovoorters en vrouwen.

Toch kleurden de straten bij mij in de wijk allemaal oranje. De hele stad wordt momenteel namelijk van glasvezelkabel voorzien en begin 2024 moet heel Delft voorzien zijn. Zolang die kabels boven de grond liggen en zichtbaar zijn, overheerst oranje in het straatbeeld. Nu mijn wijk aan de beurt is valt dat toevallig samen met het WK-voetbal.

Ze zijn hier nu bezig met het leggen en ingraven van de kabels. Bij mijn flat liggen ze inmiddels onder de grond tot aan de ingang en hebben we naast de brievenbussen een leuk tegeltuintje met oranje  sprieten. Uiteindelijk krijgen we daarmee allemaal ‘toegang tot het snelste netwerk van Nederland’, oftewel snel internet.

Voor de volgende stap, de verbinding doortrekken naar binnen, moesten we als bewoners toestemming geven. En zeker de laatste stap, ‘monteur activeert je verbinding’, wordt een spannend moment. Voor mij hoeft het internet niet eens sneller, als het nog maar wel werkt.

Overigens is het niet zo dat op straat de oranje versieringen nu vervangen worden door exemplaren met regenbogen.

Terzijde: wat me opvalt bij vlaggen, trappen en oversteekplaatsen met een regenboog is dat er altijd maar zes kleuren worden gebruikt (rood, oranje, geel, groen, blauw en violet). terwijl ik vroeger heb geleerd dat een regenboog zeven kleuren heeft. De kleur die ontbreekt is die tussen blauw  en violet: indigo, een soort donkerblauw.

Als je dan toch inclusief bent, mag die kleur toch eigenlijk niet ontbreken.

4 Comments

  1. Leuk stukje! ja! Ik reageer vaak niet omdat ik dan “helemaal” moet inloggen. 😉 Ik telde mijn zegeningetjes vandaag weer even nadat ik na een uur chatten met de helpdesk eindelijk weer analoge tv-kanalen had en mijn wifi het ook nog deed nadat ik alle kabels had vernieuwd.
    En tav minder oranje: zou het echt met morele bezwaren te maken hebben? Ik hoop het…

    Like

  2. Liebe Patty
    Lustig, wann immer wir in der Schweiz etwas in der Farbe “Oranje” sehen, da denken wir an Holland! Ich habe auch von meiner Delfterreise noch eine Plastikkette mit orangenen Blümchen. Und als die Fussballeuropameisterschaft 2008 in der Schweiz und Österreich stattfand, da sind holländische Fans unseren Bahnarbeitern gefolgt, weil diese orangefarbene Kleider tragen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s