Vakantie in Drenthe

Met mijn zus en schoonzus heb ik een weekje in een huisje gezeten op een vakantiepark in Drenthe, ‘Het land van Bartje’. Op de heen- en terugweg hebben we heel wat omgekeerde vlaggen gezien en spandoeken met hartenkreten als ‘No farmers no food’. In een tuin naast de bushalte stond zelfs een Bartje met boerenzakdoek.

Wat me in het park zelf vooral opviel waren de wegwijzers: allerlei pijlen, maar nergens stond aangegeven waar ze naartoe wezen. Wel zaten er allerlei beeldjes van schattige beesten op. Leuk voor kinderen, dacht ik. Af en toe stond naast het pad een grote uitvoering van zo’n dier. Onder meer deze koe.

Plotseling viel het kwartje, maar misschien heb ik dit zelf ter plaatse verzonnen. De beeldjes op de wegwijzers wezen naar de plaats van het park waar het desbetreffende grote beest lag en dat beest markeerde een bepaald gedeelte van het park.

Wij zaten kennelijk in het koeienkwartier en daarom hingen er in ons huisje ook allemaal schilderijen van koeien. Ik nam meteen aan dat in de huisjes in het varkenskwartier afbeeldingen van varkens hingen enzovoort, maar dat heb ik niet kunnen checken. Kleuters en andere analfabeten konden zo gemakkelijk onthouden welk dier bij hun huisje hoorde en de weg naar huis terugvinden als ze onverhoopt verdwaald waren. Wat slim!

Het tegemoetkomen aan analfabeten ging zelfs zo ver dat de ondertiteling op de televisie door een sonore mannenstem werd voorgelezen. Het is ons helaas niet gelukt dat weg te krijgen.

Het blijkt dus dat je als analfabeet een heel eind komt in het vakantieland van Bartje, maar digibeten komen al snel in de problemen. Dat begon al met de sleutel van het huisje. Je kon de deur openen en sluiten met een app op de smartphone. En bij bestellingen moest je regelmatig eerst een QR-code scannen om te zien wat er op de menukaart stond, vaak met plaatjes inderdaad, en ook voor het bestellen en afrekenen moest je een smartphone hebben.

Natuurlijk hebben we als goede toeristen ook een hunebed (in Borger) en een dierentuin (Wildlands in Emmen) bezocht. En ook de plaatselijke horeca hebben we niet vergeten, met onze smartphone paraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s