Izabel

In het boek De meester en Margarita van Michail Boelgakov (vertaling Marco Fondse) wordt Margarita op een bepaald moment opgehaald door een izabelkleurige automobiel: ‘Er daalde een izabelkleurige open automobiel neer op de oever…’ Omdat ik geen idee had wat voor kleur dat was, heb ik dat opgezocht. De spelling izabel en isabel wordt overal (ook hier) door elkaar gebruikt.

Van Dale noemt izabel ‘verouderd’ en omschrijft het als ‘een kleur hebbend die bestaat uit een mengeling van geel en wit, maar waarin geel de overhand heeft’, met als tweede betekenis ‘paard met goudgeel, glanzend haar en witte of geelwitte staart en manen’.

Wikipedia noemt het een ‘bleekgele of perkamentachtige kleur’ en voegt eraan toe dat de benaming vooral wordt gebruikt voor paarden en vogels, maar ook voor konijnenrassen en honden. Voor konijnen kon ik geen verwijzing naar die kleur vinden, maar wel voor honden. Zo zijn er bijvoorbeeld isabelkleurige Dobermanns en kleine Italiaanse windhonden. Bij paarden worden met name lichtgekleurde palominopaarden isabelkleurig genoemd.

Behalve vogelsoorten die er expliciet naar zijn vernoemd, zoals de izabeltapuit en de izabelklauwier, wordt de term ook gebruikt voor een bepaalde groep kanaries: ‘bruine kanaries met gereduceerd melanine’. Daarbinnen zijn weer diverse kleurvarianten, zoals isabel geelivoor intensief, isabel wit dominant en isabel rood mozaiek.

Ook een paddenstoelensoort is ernaar vernoemd: het isabelkleurig breeksteeltje (geurloos, smaakloos en oneetbaar).

Het woord is afkomstig uit het Frans en is afgeleid van de persoonsnaam Isabel of Izabel. Als bron worden verschillende Isabella’s genoemd die volgens de bijbehorende verhalen een eed hadden afgelegd om geen schoon hemd meer aan te doen voordat een bepaalde stad was ingenomen. Dat gold voor Isabella van Spanje (1566-1633) tijdens het beleg van Ostende, dat drie jaar duurde, en voor Isabella van Castilië, ‘de katholieke’, (1451-1504) tijdens het beleg van Granada (dat negen maanden duurde). De jaartallen sluiten in ieder geval de eerste Isabella uit, want het woord komt al eerder voor. Maar het is natuurlijk een mooi verhaal en je krijgt meteen een indruk welke kleur je je erbij moet voorstellen. Over de geur zullen we het maar niet hebben.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s