Lievelingscijfer

Bij het doornemen van een stapel achterstallige Margrieten viel me iets op. Er staan regelmatig interviews in met al dan niet bekende Nederlanders waarin werd gevraagd naar hun favoriete boek,  film, vakantieland etc., maar nooit krijgen ze eens de vraag voorgelegd wat hun lievelingscijfer is.

Al vanaf de lagere school, zoals de basisschool in mijn tijd heette, heb ik een lievelingscijfer: een acht. Als ik voor mijn werk een zeven kreeg, vond ik dat niet goed genoeg en ik had dan ook niet het gevoel dat ik de stof beheerste. Met een negen vond ik mezelf een uitslover. Acht was precies goed. Zo stond het ook in het schoolrapport : ‘8=goed’.

Misschien verklaart dat deels ook mijn affiniteit met computers, want die werken met bytes en een byte bestaat uit 8 bits. Dat feitje staat ook vermeld in Wikipedia, waar 8 een eigen lemma heeft. Daar kom je ook te weten dat 8 in Japan een geluksgetal is, dat 8 het atoomnummer van zuurstof is en dat een spin 8 poten heeft.

Zou 8 misschien ook een diepere betekenis hebben?
In een artikel over de symbolische betekenis van getallen in de bijbel staat: ‘In het licht van het voorgaande [heilige] getal zeven, heeft het getal acht vaak een letterlijke betekenis’. Na de zeven scheppingsdagen is de achtste dag namelijk ‘de dag van de overgang tussen de geheiligde tijd en het normale gewone leven’. Op een site met bijbelinfo staat daarentegen dat 8 in de getallensymboliek van de bijbel het getal is van ‘Nieuw leven, Opstandingsleven, Nieuw begin’. Dus misschien een beetje, maar eigenlijk geen echt diepere betekenis, maak ik daaruit op.

De numerologie is een pseudowetenschap die zich bezighoudt met symbolische aspecten van getallen en biedt verschillende manieren om bijvoorbeeld de letters van je naam om te zetten in een cijfer. Dat cijfer zegt dan iets over je karakter. Ik heb er een paar uitgeprobeerd en zoals het een pseudowetenschap betaamt kreeg ik met de verschillende systemen verschillende uitkomsten. Daar zat voor mij ook een 8 tussen, maar in de beschrijving van 8 op die site herkende ik mij niet echt: ‘een 8 ambieert hoge posities, materiële voorspoed en leidinggeven’ en ‘bij de 8 past het woord “commandant”’.

Op internet vond ik ook nog een lijstje met acht redenen waarom acht het beste getal ooit is. Het argument ‘deelbaar en handig’ vond ik heel sterk, want het geldt voor pizza’s, appeltaarten en mandala-ontwerpen.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s