Kentekenplaten

Meestal reis ik met het openbaar vervoer, maar voor de cursusweek in Leusden had ik autovervoer geregeld en dan zit je toch al gauw een uurtje op de snelweg. Het uitzicht was niet echt boeiend: voornamelijk andere auto’s en vrachtwagens die we inhaalden. Min of meer gedachteloos keek ik naar de nummerplaten. Ik herinnerde me vaag dat de volgorde van cijfers en letters iets zei over de leeftijd van een wagen, maar verder had ik me er nooit in verdiept.

Maar nu viel me ineens iets op: de kentekens van gewone auto’s hebben geen klinkers. En het leek er ook op dat allerlei vrachtwagens met een O beginnen en bestelbusjes met een V. Was dat toeval of zijn daar regels voor? Toen ik weer thuis was ben ik op zoek gegaan en al snel had ik iets gevonden. De RDW (wat de afkorting is voor ‘Rijksdienst voor het Wegvervoer’, maar dat staat nergens op hun site en bij Van Dale staat ‘oorspr.’ aangegeven, dus die naam zal wel verouderd zijn, zoiets als de VPRO die de puntjes heeft laten vallen) geeft per voertuigsoort een keurig overzicht met allerlei wetenswaardigheden voor de kentekens ervan, zoals de periode waarin een bepaalde combinatie van cijfers en letters is uitgegeven.

Omdat die informatie per voertuig gegroepeerd is, moest ik wat heen en weer klikken, maar daarna had ik de gegevens op een rijtje. Het volledige overzicht staat, vreemd genoeg, onder ‘kampeerauto’. Elke voertuigcategorie (behalve de personenauto’s) heeft een eigen eerste letter op het kenteken.

 • Brom- en Snorfietsen D of F
 • Aanhangwagens W
 • Opleggers O
 • Lichte bedrijfsauto’s (tot 3500 kg) V
 • Zware bedrijfsauto’s (boven 3500 kg) B
 • Motorfietsen M
 • Grensverkeer GV – altijd in combinatie met 4 cijfers
 • Land- en bosbouwtrekkers en Mobiele machines en MMBS’en  T
 • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken L

Het kenteken van lichte bedrijfsauto’s  begint dus altijd met de letter V. Tijdens een wandeling in de stad om dit te verifiëren leek dit aardig te kloppen. Maar het werkt natuurlijk ook andersom, bedacht ik naderhand: als het kenteken van een bestelbusje niet met een V begint, zal het dus wel geen bedrijfsauto zijn.

Bij het zien van dit rijtje vroeg ik me af wat een MMBS is. Dat blijkt een Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid te zijn (25 of 45 km/u). Die categorie hoeft pas sinds januari 2021 een kenteken te hebben en exemplaren daarvan heb ik uiteraard op de snelweg niet gezien.

4 Comments

 1. Er zijn ook personenauto’s met een V. Daarvan zijn de ramen op de achter zijkanten geblindeerd en ook dit is een bedrijfswagen. Volgens mij zit er dan geen achterbank in en mogen meer dan 2 personen niet vervoerd worden. Dit schijnt belastingtechnisch aantrekkelijker te zijn voor de automobilist.

  Kenteken platen van politie, ambulance, brandweer, defensie, politici èn natuurlijk het koninklijk huis hebben ook weer aparte nummering.
  Jaja, zo komen we nog eens iets te weten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s