Curieuze correcties

In 2020 heb ik de rubriek ‘Correcties en aanvullingen’ in de NRC enige tijd extra aandachtig gelezen en in een map op de computer bewaard. Ik was nieuwsgierig welke de fouten de krant zoal maakte. Dit ‘project’ raakte wat op de achtergrond, maar onlangs las ik een correctie die me ertoe bracht weer eens in die map te kijken.

De meeste correcties komen neer op fout gespelde namen, ontbrekende bronvermeldingen bij foto’s, ten onrechte toegeschreven citaten of verkeerde functietoeschrijvingen (‘majoor-generaal’ moet ‘generaal-majoor’ zijn), en het altijd pijnlijke maar vermakelijke geklungel met getallen en grootheden. Zo zou de planetoïde Bennu op 330 kilometer van de aarde staan, wat een miljoen keer zo veel moest zijn. Je vraagt je overigens soms wel af wie de krant op bepaalde fouten attendeert. Wie weet er nu dat de norm voor verse lucht per persoon per uur in scholen niet 21,6 m3 is, maar 12,4 m3, en neemt dan ook nog de moeite om dat aan de krant te melden? Het bestaan van die norm alleen al zal de meeste mensen net als mij onbekend zijn.

De aanleiding om hier weer eens naar te kijken was de melding in de NRC van 18 februari 2022 dat in een bepaalde reportage dromedarissen verward waren met kamelen. Die vergissing wordt wel vaker gemaakt. Dat wordt in de hand gewerkt doordat een dromedaris in het Engels gewoonlijk ook camel wordt genoemd. Op  een pakje Camelsigaretten staat een dromedaris afgebeeld.

In mijn verzameling vond ik een min of meer vergelijkbaar voorbeeld van de verwarring van twee diersoorten. De meeste lezers hebben het nieuwsbericht over een prijswinnende rat waarschijnlijk voor kennisgeving aangenomen. De krant moest dit naderhand echter rectificeren, want hierin was een hamsterrat ten onrechte een buidelrat genoemd. Die dieren zijn natuurlijk niet zo bekend als een kameel of dromedaris. De verschillende soorten hamsterratten zijn knaagdieren en ze worden in Afrika soms ingezet bij de opsporing van landmijnen. Buidelratten, ook wel opossums genoemd, zijn buideldieren die voornamelijk op het Amerikaanse continent leven. Een opossum verdedigt zichzelf door te doen alsof hij dood is. Hij gaat dan op de grond liggen en houdt zijn adem in. Beide soorten zijn nachtdieren, dat hebben ze gemeen.

Een fraai voorbeeld van door elkaar gehaalde categorieën vond ik ook: ‘In de recensie […] staat driemaal het woord “kraamvrouw” waar dat “vroedvrouw” moet zijn.’

De rubriek Correcties en aanvullingen volg ik nog steeds belangstellend, zij het niet meer zo intensief. Soms levert dat een glimlach op en af en toe leidt het tot een blogstukje.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s