Biersommelier

Er zijn beroepen waar ik nog nooit van gehoord heb, maar waar je wel meteen een duidelijk beeld bij krijgt. Zo hoorde ik onlangs van een vriendin in Zwitserland, Petra Moor, dat ze een opleiding had gevolgd tot biersommelier en daarin inmiddels een baan had gevonden. Een sommelier is een wijnkenner, dus ik nam aan dat een biersommelier een bierkenner is.

Uit nieuwsgierigheid ging ik op zoek naar wat meer informatie. Uit een artikel over wat een biersommelier doet blijkt dat een belangrijk deel het adviseren van ‘bier-spijscombinaties’ is, inderdaad een beeld dat ik naar analogie van een sommelier heb. Om een goed advies te kunnen geven is gedegen kennis nodig van het brouwproces, de ingrediënten, de verschillende soorten bier, de geschiedenis en cultuur eromheen, en van nieuwe trends, zoals de opkomst van speciaalbieren.

Het is een echt beroep, waarvoor je een officiële opleiding kunt volgen. Er bestaan speciale opleidingen waar je de internationaal erkende titel ‘Diplom Biersommelier’ kunt halen, zoals StiBON: ‘Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen’, of de Bierista Bieropleiding: ‘De eerste stap op weg naar biersommelier’, online-lessen met een thuisbezorgd pakket speciaalbieren. Bierista vind ik een fraaie Nederlandse naam voor iemand met dit beroep, die officieel een zytholoog blijkt te heten. Wikipedia heeft inderdaad een lemma zythologie.

Bij Petra kwam de belangstelling voort uit een hobby. Zij spaart bierblikjes en heeft daar ook een uitgebreide website voor gemaakt. Nederland scoort met 639 exemplaren hoog in haar verzameling, al is Duitsland de absolute koploper met 3008 blikjes.

Zelf heb ik enige tijd platgereden blikjes van straat opgeraapt, ter verdere verwerking. Daar zaten ook (behoorlijk wat) bierblikjes tussen. Die verdere verwerking bleef tot dusverre beperkt tot wat manipulatie met de computer, al wil ik ze nog steeds eens in een collage verwerken. Tot die tijd liggen ze geduldig te wachten in een plastic bakje.

2 Comments

  1. Zelf heb ik nooit van bier gehouden, maar heb wel geregeld bijzondere biertjes cadeau gedaan. Daardoor weet ik dat er veel soorten zijn. Maar ik sta toch versteld van de verzameling van Petra.!
    Het woord zythologie kende ik niet; mijn Grieks is niet toereikend genoeg. Goed om te onthouden als scrabblewoord.

    Like

  2. Vielen Dank, liebe Patty über den Blog des Bierista. Es ist aber so, dass ich beim Schweizer Brauerei-Verband nicht als Biersommelière arbeite, sondern als Direktionsassistentin (Administration, Organisation, Rechnungswesen). Doch wir haben mit den Kursen der Biersommeliers zu tun, wie auch mit der Feier, wenn sie ihre Prüfung bestanden haben. Zum Thema platt gedrückte Bierdosen: meine Freundin in München stellt in ihrer Manufactur Dosensterne her (www.dosensterne.de). Auch das ein sehr kreatives Hobby. Vielleicht magst du das noch ergänzen oder in einem nächsten Blog beschreiben. Liebe Grüsse Petra

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s