Alfabet: terugblik

Enkele weken geleden zijn met de V alle letters van het alfabet in het blog langsgekomen. Dus lijkt het laatste blogstukje van dit jaar me een geschikt moment voor een terugblik met een overzicht van alle voorafgaande ‘letterstukjes’.

In april 2018 kondigde ik het ‘alfabetproject’ aan en beschreef ik de opzet en de achtergrond ervan. Voor elke letter wilde ik een stukje schrijven met als uitgangspunt een ouder project met foto’s van allerlei losse letters die ik op straat tegenkwam. In mijn blog heb ik niet vastgehouden aan de alfabetische volgorde. Oorspronkelijk ging ik in op woorden die ik bij de letter vond passen, maar gaandeweg richtte ik me meer op de letter als zelfstandig woord. Soms kom ik in de verleiding om oudere stukjes te herzien of aan te vullen, maar dat heb ik vooralsnog nagelaten. Wel hebben twee letters, de K en de R, in het licht van de corona-actualiteit een tweede stukje gekregen.

Bronnen die ik vaak heb geraadpleegd zijn mijn oude versie uit 2005 van Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (de 14e editie), op internet Wikipedia en de etymologiebank, en het boek Achter de letter van Diedrik van der Wal, wiens Alles begint met een A pas verscheen toen ik al ver gevorderd was met dit project. En al zoekende ben ik onderweg allerlei andere intrigerende websites tegengekomen.

Voor dit overzicht had ik als illustratie graag een zelfgemaakte merklap gebruikt, maar daar had ik veel eerder mee moeten beginnen. Voor het fotoproject uit 2015 had ik als mogelijk einddoel een boekje in mijn hoofd, maar hier sluit ik dit alfabetproject af met koppelingen naar de afzonderlijke letterstukjes.

A B C D E F G H I J K K2 L M N O P Q R R2 S T U V W X Y Z

Voor wie nog wat verder wil bladeren in geïllustreerde alfabetten zijn hier nog een paar links:

Twee prentenboeken met het klassieke abc-versje in de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL): A is een aapjeRie Cramer (oude versie) en P.J. van Geldorp.

Informatie over dit versje is te vinden in de Koninklijke Bibliotheek. En op YouTube wordt het voorgelezen door een voorleesoma (‘Mamy Marijke’), met de bekende plaatjes van Rie Cramer. Dat is de versie die ik ken van vroeger.

Een aanrader is Alfabet –een prentenboek van Charlotte Dematons, met op internet een overzicht van alle dingen op de illustraties in dit prachtige boek.

Ik wens jullie allemaal een genoeglijke jaarwisseling en een goede start van 2022.

7 Comments

  1. Alfabet van Charlotte Dematons is zéker een aanrader. Nadat mijn kinderen hadden gezien dat ik er al een paar keer in had staan bladeren in de boekwinkel heb ik het voor mijn verjaardag gekregen. Urenlang plezier heb ik ervan. De tekeningen die betrekking hebben op de betreffende letter worden tot in het kleinste detail uitgewerkt. Als je denkt dat je nu écht alles gevonden hebt (100 of zo) en je kijkt op internet kan je er zomaar nog 25 gemist hebben.
    En de tekeningen zijn werkelijk schitterend.

    Like

  2. Vielen Dank für die Buchstabengeschichten. Als Schweizerin und dem Niederländischen nicht bekannt sind schon Mamy Marijke’s Vorlesevideo und die vielen versteckten Begriffe zu den einzelnen Buchstaben bei Charlotte Dematons wunderbar. Ein tolles Projekt, das du da gemacht hast. Gerne werde ich in den früheren Blogbeiträgen noch nach den Buchstaben nachlesen.

    Like

  3. Pingback: Vijf jaar achter de sansevieria’s | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s