Kerst 2021

Evenals vorig jaar konden we weer niet verkleed als herders kerstliedjes zingen in de kerstreis van Swetterhaghe en liep ik daardoor de erwtensoep en een broodje kroket mis. En ook wil evenals vorig jaar de echte kerststemming zonder die liedjes niet echt komen en heb ik geen echte kerstboom. Om toch te zorgen voor een beetje kerstsfeer heb ik mijn oude kerstspullen tevoorschijn gehaald. De witte rendieren staan dit jaar buiten mijn huis in de binnengang, in het raamkozijn naar het trappenhuis. Daar komen ze best goed tot hun recht, vind ik.

Natuurlijk wordt kerstmis nooit meer zoals vroeger thuis. We hadden bijvoorbeeld altijd een echte boom, met gekleurde lampjes, en daarin hingen speciale versieringen, zoals gouden kerstklokjes, trompetjes, paddenstoelen en vogeltjes. En een besneeuwd lantaarntje. Elk jaar begroette ik die als oude bekenden. Deze foto dateert van vóór die tijd: zo’n vijfenzestig jaar geleden keek ik nog niet echt enthousiast, maar wel hangen er in de boom al schuimkransjes. Die waren een vast onderdeel van de versiering en vormden de grote attractie bij het aftuigen, want dan mochten we ze eindelijk opeten.

Een ander verschil met de huidige kerstbomen is het fijn uitgesponnen engelenhaar. Dat vond ik prachtig, vooral als het voor een van de lampjes hing, want die verstrooiden het kleurige licht zo mooi (‘feeëriek’). Op onderstaande foto zie je een paar plukjes hangen. Kennelijk waren we toen in een verwachtingsvolle kerststemming, maar ik heb geen idee waar we zo enthousiast naar keken.

Engelenhaar zie je niet vaak meer, waarschijnlijk omdat het wordt gesponnen uit glasvezel, wat op de blote huid vaak een jeukend gevoel geeft, oftewel snel een allergische reactie opwekt. Kennelijk is er tegenwoordig ook een kunststofvariant. Misschien ga ik daar volgend jaar maar eens naar op zoek en zet ik eindelijk de stap naar een echte eigen kerstboom. Ik heb in ieder geval wel gekleurde lichtjes in mijn kerstvoorraad, al zit het snoer nu een beetje in de knoop.

Ik wens iedereen gezellige dagen, een geslaagde jaarwisseling en een gezond 2022 toe.

3 Comments

  1. Haha, ik heb dit jaar voor het eerst een kerstboom zónder engelenhaar. Ik was ineens al dat gepluk zat. Ik heb het niet weggegooid, dat was een té grote stap na 49 jaar. Maar de reacties waren: eigenlijk veel mooier zo.
    Dus Patty, je weet waar je volgend jaar terecht kunt!

    Like

  2. Zo herinner ik me onze kerstboom ook. Zelf vond ik de vogels prachtig en toen ik mijn eigen boom had wilde ik die ook hebben. Ze waren toen blijkbaar niet in de mode, want ik heb heel wat winkels en markten moeten bezoeken om ze te krijgen. En wat engelenhaar betreft: die had ik eerst wel, maar zodra ik een kat in huis had heb ik die afgeschaft: die haren bleken niet “compatable” !.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s