3-2-1-G

Mijn alfabet-aflevering voor de letter G staat nog geen twee weken online of de media staan plotseling vol met discussies over 2G of 3G. Het gaat daarbij niet om de voorlopers van 4G of 5G als standaard voor netwerken die in dat blogstukje ter sprake kwamen, en waarin de G voor ‘generatie’ staat, maar om een samenvatting van de omstandigheden waarin de QR-code van de coronacheck-app een groen vinkje oplevert.

Wikipedia heeft inmiddels bij 2G als netwerkstandaard zelfs een opmerking geplaatst: ‘zie voor de 2G-regel in verband met de coronacrisis in Nederland coronacertificaat.’ Deze verwijzing ontbreekt bij 3G.

De samenvattende slogans bestaan uit voltooid deelwoorden. Daarbij vind ik  ‘geprikt’ in plaats van ‘gevaccineerd’ lekkerder bekken. Je krijgt dan ‘geprikt, genezen of getest’ voor de huidige 3G-variant en ‘geprikt of genezen’ voor de 2G-variant. Ook komt nu de 1G-variant, ‘getest’, om de hoek kijken. Deze varianten hebben, in tegenstelling tot de generaties, die steeds hogere getallen meekrijgen, iets weg van aftellen: 3-2-1 Go! Het wachten is dus op 0G. Dan kom je ofwel nergens meer binnen, of juist weer overal, dat is nog niet duidelijk.

Voltooid deelwoorden zijn over het algemeen goed te gebruiken als pakkende alliteraties, een soort staf- of beginrijm. Met een beetje aandacht voor de klemtonen voor een lekker ritme heb je dan binnen de kortste keren een aanzet tot een gedicht, wat heel handig is nu de Sint weer in het land is.

Gepokt en gemazeld,

– (want tegen die ziektes zijn we al lang geleden geprikt)

Gejokt en gebazeld,

– (want er is veel nepnieuws en bla-bla in omloop)

Gewikt en gewogen

– (wat zijn serieuze argumenten voor en tegen vaccinatie)

– (wat zijn serieuze argumenten om bepaalde groepen toegang te weigeren)

Het blijft vooralsnog bij deze aanzetten tot een hekeldicht, want ook dit jaar vier ik geen Sinterklaas. Helaas, pindakaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s