Duplicate Scrabble

Bij mijn blogstukjes over onbekende woorden verwijst mijn zus in een reactie regelmatig naar scrabble. Iedereen zal wel bekend zijn met dit gezelschapsspel, dat wel iets van de app Wordfeud wegheeft, en waarvan de  spelregels bijvoorbeeld hier te vinden zijn.

Carla speelt echter scrabble in clubverband en daar gebruiken ze een aparte variant: Duplicate Scrabble. Daaraan kan een onbeperkt aantal spelers tegelijk meedoen en het maakt grote toernooien mogelijk (die meestal door de Vlamingen worden gewonnen). Zelf ben ik niet zo spelletjesfanaat. In mijn herinnering lopen ‘gewone’ potjes scrabble vaak uit op gekissebis en zit je soms eindeloos te wachten. Maar de regels van Duplicate Scrabble ondervangen de meest irritante trekjes van het gewone scrabble.

Om ruzies over al dan niet toegestane woorden te voorkomen, zoals in de bekende scrabblescène van Koot en Bie, werkt Duplicate Scrabble met een vaste Scrabble Woordenlijst (SWL), die wordt aangeprezen als ‘een uniek boekwerk, dat voor iedere scrabblespeler een must is. Eindeloze discussies over wat nu wel en niet mag, behoren voortaan tot het verleden. In de SWL treft u alle toegestane woorden van 2 t/m 9 letters en dat zijn er ruim 242.000!’

Bovendien is bij Duplicate Scrabble de rol van het toeval geminimaliseerd, doordat alle spelers dezelfde letters krijgen. Iedereen heeft een eigen scrabblebord voor zich en krijgt letters die door de spelleider worden getrokken. Na een bedenktijd van drie minuten schrijft iedereen het woord op dat ze gevonden hebben en legt vervolgens het woord met de hoogste score op het bord, waarna de spelleider nieuwe letters trekt. De spelers houden hun eigen score bij.

Op de site van het Nederlandstalig Scrabble Verbond staat informatie over de historie van het scrabblespel, dat pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw een groot succes werd. Duplicate Scrabble is bedacht door Hippolyte Wouters en werd in Wallonië heel populair; het drong in de jaren zeventig langzaam door in Vlaanderen, waar het uitgroeide tot ‘beetje bij beetje een zinvol prettig, sociaal en leerrijk tijdverdrijf’. En gaandeweg drong deze variant ook door in Nederland. Als tegenhanger van het Vlaamse Nederlandstalig Scrabbleverbond hebben we in Nederland de Scrabblebond Nederland SbNL.

1 Comment

  1. Leuk dat je mijn hobby in het zonnetje zet!
    Als toevoeging wil ik nog noemen dat er tijdens het duplicate-scrabble een lijstje met twee-letter woorden gebruikt mag worden.
    En je schrijft dat de spelers zelf hun score bijhouden: in clubverband en toernooien doen de meeste spelers dit wel, maar de scores worden in de computer ingevoerd en middels een speciaal juryprogramma gecontroleerd op juistheid en houdt de score bij. Hiertoe heb je natuurlijk wel mensen nodig die dat programma kennen en gebruiken. Het organiseren van een toernooi eist dan ook een team van vrijwilligers.
    Vanwege corona zijn de laatste tijd de toernooien niet doorgegaan. Net nu de eerste weer op de planken staat is er een nieuwe lock down afgekondigd en is niet zeker of het toernooi doorgang zal vinden. Afwachten dus.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s