Alfabet: de G

De losse G of g heeft verschillende betekenissen. Zo staat de kleine letter g voor de gram als gewichtseenheid en is g in natuurkundige formules de versnelling waarmee voorwerpen in vrije val onder invloed van de zwaartekracht naar de aarde vallen, de valversnelling, die voor de aarde gemiddeld ongeveer 9,81 m/s² is. En vroeger betekende g als rapportcijfer op je rapport ‘goed’, wat neerkwam op een acht.

De hoofdletter G is onder meer een voorvoegsel bij maateenheden, die dan met een factor miljard vermenigvuldigd moeten worden. Zo is 1 Gg, de combinatie van de hoofd- en kleine letter, een gigagram, oftewel 1.000.000.000 gram. In de dagelijkse praktijk komen we dat voorvoegsel meestal tegen in de samenstelling gigabyte. Dat is eigenlijk niet correct, want een gigabyte is 1.073.741.824 bytes. Voor dergelijke veelvouden van bytes is een nieuw voorvoegsel bedacht: gibi, afgekort Gi, maar dat ben ik nog nooit ergens tegengekomen, wel de gemeenzame afkorting ‘gieg’.

Een opvallend kenmerk van de G is de uitspraak ervan. Dat doen mensen op verschillende manieren, waarbij globaal een geografisch onderscheid aan te geven is: de harde, raspende g  boven de rivieren en de zachte g beneden de rivieren. Het verschil heeft te maken met de plaats in de mondholte waar hij gevormd wordt: een zachte g bij het harde gehemelte en een harde g verder naar achteren, bij het zachte gehemelte. Daarnaast is er nog de g zoals hij wordt uitgesproken in het Franse garçon en het Duits maakt voor de g-klanken onderscheid tussen de ich-laut en de ach-laut, maar die worden geschreven met ch. Dat verschil in uitspraak heeft te maken met het verschil tussen de eraan voorafgaande klinkers: heldere of donkere.

In de krant kom je G regelmatig tegen in combinatie met een getal. Zo is de G7 een groep vooraanstaande industriële landen. Termen als 4G en 5G zijn afkomstig uit de mobiele communicatie. Daarmee wordt een bepaalde standaard voor de snelheid van de netwerken aangegeven. Hierbij staat de G voor generatie.

Een van de betekenissen van G in Van Dale verwijst naar de plaats ervan in de diatonische toonladder. Zo’n beschrijving heeft Van Dale voor de letters A tot en met G, maar naar de G is ook de meest gebruikte muzieksleutel genoemd. De G-sleutel geeft aan dat de G op de notenbalk op de tweede lijn van onderen staat.

3 Comments

  1. Pingback: 3-2-1-G | Achter de sansevieria's

  2. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s