Monumentendag: watertoren

Begin september was het jaarlijkse monumentenweekend. In de loop der jaren heb ik de meeste monumenten die in Delft worden opengesteld al gezien en in sommigen heb ik zelfs met een koor gezongen ter verhoging van de sfeer. Dit jaar was voor het eerst ook de watertoren open voor publiek. Jarenlang heb ik op dat fraaie bouwwerk uitgekeken tijdens het wachten op de tram naar Den Haag om naar mijn werk te gaan. Om de tijd te doden heb ik er toen regelmatig foto’s van gemaakt, maar ik was er nog nooit binnen geweest.

Sinds 1996 fungeerde de watertoren niet meer als zodanig en in 2002 had de gemeente Delft een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe bestemming te verzinnen voor het gebouw. Het winnende plan, een klimtoren, bleek te duur om te realiseren en ook plannen voor een waterwinkel en horeca-bestemming, schijnen problematisch te zijn. Hoe het eigenlijk was afgelopen wist ik niet en dit monumentenweekend leek me een mooie  gelegenheid om daar achter te komen.

Kennelijk waren er meer mensen op dat idee gekomen en het was bovendien mooi weer. Er stond dan ook een rij wachtenden tot ver voorbij de ingang. De rij was lang en mijn geduld kort, dus ik heb maar van mijn bezoek afgezien en ben op mijn gemak langs de Schie naar huis gewandeld. Thuis heb ik op internet gekeken of ik kon achterhalen wat de nieuwe bestemming was. Informatie over de  watertoren blijkt op verschillende plaatsen te vinden, in zijn hoedanigheid als Rijksmonument, met beschrijvingen als ‘de onderkant van de tweede geleding is voorzien van een reeks gietijzeren rozetankers’ (wat ik abusievelijk las als roze-tankers) en ‘een samenstelling van schuin liggende, gemetselde troggewelfjes met ijzeren liggers’ (wat ik las als trogge-welfjes),  in Wikipedia en op een eigen site.

Er zijn ruimtes te huur voor allerlei activiteiten en er komt onder meer een centrum voor hedendaagse kunst, Radius. De website is wat onrustig van opzet, maar ik begreep dat het kunstencentrum in januari 2022 open zal gaan. Wanneer het zover is ga ik zeker kijken. Iemand die het monument ’s morgens vroeg had bezocht toen er nog geen lange rij stond vertelde me dat je vanaf de bovenste verdieping bovendien een prachtig uitzicht over Delft hebt, maar het is een hele klim en er is geen lift, dus daarover twijfel ik nog.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s