Zandkoekjes

Afgelopen week heb ik naar het seizoen 2020 van The Great British Bake Off zitten kijken, wat mijn enthousiasme heeft aangewakkerd om zelf ook weer aan de slag te gaan. Dat wil ik nu eens systematisch en planmatig aanpakken, met als eerste stap om uitgaand van de basisverhoudingen voor zandkoekjesdeeg, meel(4), boter(3) en suiker(2), na te gaan welk effect verschuivingen in die verhoudingen hebben en wat eventueel gedeeltelijk als vervanging voor die ingrediënten kan dienen.

Nu wilde ik niet meteen verdrinken in de talloze recepten op internet en daarom heb ik er om te beginnen een oerdegelijk kookboek op nageslagen. Dit leerzame, zeer uitgebreide boek had mijn vader gewonnen met een puzzelrit en sommige aanwijzingen blijken de moeilijkste puzzels naar de kroon te steken.

De passage over zandtaartdeeg (‘dat zeer gemakkelijk te bereiden is’) lijkt op een ingeklede wiskundesom en heeft ook wel wat weg van de aanwijzingen in een logigram. Ik heb echter wel de indruk dat als het me lukt de oplossing uit te werken hiermee het eerste deel van mijn ‘onderzoeksvraag’ beantwoord is:

‘Deze bestanddelen kunnen verschillende verhoudingen worden gebruikt. Hoogstens mag men evenveel boter als bloem nemen; een grotere hoeveelheid boter kan door de bloem n.l. niet vastgehouden worden en het gevolg van een te ruim botergebruik is dat de boter er tijdens het bakken uitloopt.

Daarentegen moet op zijn minst de helft van het gewicht van de bloem aan boter worden genomen, daar het deeg anders te droog wordt en derhalve moeilijk te verwerken. Men kan dan wel wat melk of water toevoegen, doch het gebak wordt hierdoor minder bros en zanderig, het wordt hard.

Niet meer suiker nemen dan de helft van het gewicht van de bloem, want ook te veel suiker maakt het gebak hard.’

Een aanvullende opmerking was: ‘Zandgebak is bros en breekt vlug. Om dit te voorkomen kan men er wat ei of eidooier aan toevoegen.’ Dat laatste heb ik geprobeerd, maar voor de hoeveelheden die ik hanteerde bleek één ei te veel en het resultaat was niet bros, zoals het zandkoekjes betaamt, maar leek meer op mislukte eierkoekjes. De smaak was goed en voorlopig is de conclusie dat nader onderzoek en extra experimenten nodig zijn.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s