Alfabet: de E

Van Dale geeft meer dan twintig verschillende betekenissen van e of E aan en Wikipedia geeft de keuze uit meer dan dertig doorverwijzingen. Zoals de meeste letters wordt ook e of E binnen de natuurwetenschappen voor uiteenlopende grootheden gebruikt als symbool of afkorting, bijvoorbeeld voor energie in de beroemde formule E=mc2 die het verband tussen massa en energie aangeeft.

Je kunt het euro-symbool € zien als een gestileerde E en er zijn meer betekenissen die naar Europa verwijzen.  Zo is het e-teken een gestandaardiseerde, gestileerde kleine letter e. Deze e staat op talloze voorverpakte waren en geeft de hoeveelheid aan volgens een genormeerd systeem. Ik heb altijd gedacht dat het een afkorting was van ofwel het Engelse estimated, ‘geschat’, ofwel het Franse environ, ‘ongeveer’, maar het blijkt een afkorting van ‘EEG-teken’, en geeft aan dat de hoeveelheid in de betreffende verpakking voldoet aan een Europese Richtlijn. Die richtlijn geeft marges aan waarbinnen de aangegeven hoeveelheid moet vallen. Het getal achter de e is dus een gemiddelde. Als er bij de inhoud geen e-teken staat moet de aangegeven hoeveelheid er minimaal in zitten.

Dit e-teken mag niet verward worden met de in sommige kringen verwerpelijk geachte E-nummers voor door de EU goedgekeurde additieven voor levensmiddelen. Vaak worden die toevoegingen ten onrechte gezien als schadelijk, maar de E-nummers geven juist aan dat ze zijn toegestaan na een controle. Op de site Food-Info van Wageningen Universiteit staat informatie over E-nummers, met bijvoorbeeld een lijst van de E-nummers met een dierlijke oorsprong.

Naast deze naar de EU verwijzende e’s heeft deze letter zoals veel andere letters uiteenlopende betekenissen in andere domeinen. In de wiskunde is het bijvoorbeeld een wiskundige constante met de benaderde waarde 2,71828… Deze e is het grondtal van de natuurlijke logaritme. In de kansrekening geeft de hoofdletter E de verwachtingswaarde aan van een stochastische variabele.

In de muziek is de e de mi: ‘de derde toon van de diatonische toonladder uitgaande van de grondtoon c’. Verder is het de landencode voor Spanje (Espagna) en werd hij vroeger gebruikt voor auto’s uit Overijssel. En  met rijbewijs E mag je een voertuig met een zware aanhanger of oplegger besturen. Bij mij zit dat gekoppeld aan mijn ‘gewone’ rijbewijs: BE, wat niet wil zeggen dat ik het kan.

2 Comments

  1. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s