Koffie

Afgelopen weken kwam ik met verschillende alternatieve toepassingen van koffie in aanraking. Het ging daarbij dus niet om de koffie als drank, maar om andere hoedanigheden. Ik zet tegenwoordig vrijwel nooit meer koffie, want ik gebruik oploskoffie en bovendien probeer ik over te schakelen op thee. Maar deze twee nieuwe toepassingen vond ik best inspirerend.

Via de stedenband Delft-Esteli kreeg ik een zeepje op basis van koffie. Op het bijbehorende papiertje stond expliciet: dit is geen chocola! Het is ook geen drop, waar het ook wel wat van weg heeft. Ik heb me er nu een paar keer mee gewassen. Het schuimt goed en ruikt best fris.

Omstreeks dezelfde tijd kreeg ik een link toegestuurd naar een ‘recept’ om een oud aandoende tekening te maken met koffie (op met thee verouderd papier). Ook daarmee ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig bleek ook oploskoffie na een dag of wat goed genoeg in te drogen om bruikbaar te zijn.

Je kunt er niet zo precies mee werken en echt tekenen (met een satéprikker) is me dan ook niet gelukt, maar het geeft wel een levendig effect. Het verouderen van papier met thee lijkt me wat overbodig, wanneer je niet al te wit papier gebruikt.

Beide toepassingen maakten me nieuwsgierig, dus ging ik eens kijken welke andere mogelijke koffietoepassingen er zijn. Er blijken talloze lijstjes op internet te staan: bij het zoeken op ‘toepassingen koffie’ had ik er meteen al een paar te pakken, zoals dit lijstje. De lijstjes overlappen elkaar regelmatig. Met koffie kun je mooier worden (huid en haar), groeien planten beter, verjaag je vlooien en mieren (en katten, desgewenst), klonteren zout en suiker niet, kun je kaarsen en zeep maken, en lekkere cakes. En het is een prima luchtverfrisser.

Het blijkt hierbij helaas wel vaak te gaan om nuttige toepassingen van koffiedik of koffieprut , dus met mijn oploskoffie heb ik daar niet veel aan, maar een koffiecake ga ik binnenkort eens uitproberen.

En als een muzikale ‘toepassing’ is hier een link naar de Kaffeekantate van J.S. Bach op YouTube, over een koffieverslaafd meisje, (Nederlandse Bachvereniging, project All of Bach) en wat Wikipedia hierover te melden heeft.

4 Comments

  1. Wat een leuk stukje! Ik zag toevallig laatst ook die koffietekeningen ergens voorbij komen. Mocht je een keer een zak koffieprut willen, roep maar. (grapje hoor) Ik heb het zelf ooit eens geprobeerd voor mijn haar. Ik werd de volgende dagen nog wakker met koffiegruis op mijn kussen! Wel handig om meteen wakker te worden. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s