Alfabet: de S

Deze week weer eens een letter. Nog een stuk of tien te gaan en dan heb ik ze allemaal gehad. In het huidige tempo kan ik dus nog wel even voort. De kleine s kennen we van de seconde, maar blijkt ook de ‘zijkant van een koot of bikkel’ te zijn. En de hoofdletter S is het scheikundige element zwavel (‘sulfur’), de landencode van Zweden (‘Sverige’) op motorvoertuigen en een maataanduiding voor kledingstukken (‘small’, klein).

Die ‘zijkant van een koot of bikkel’ was nieuw voor me. Op de site piepstok.nl wordt het aloude bikkelspel omstandig uitgelegd. Je speelt het met een aantal bikkels (van steen of been, of plastic; oorspronkelijk was een bikkel het sprongbeen uit de achterpoot van een schaap) die je op allerlei ingewikkelde manieren omhoog moet gooien en weer opvangen. Zo’n bikkel heeft vier verschillende zijden, allemaal met een eigen naam die zeker een plaatsje lijkt te verdienen in de rubriek Woordenschat.

Voor de letter s gaat het hierbij om de vlakke zijden, de esser en de staander. Om die twee van elkaar te kunnen onderscheiden werd in een ervan de letter S (of ook wel een paar losse puntjes of een sterretje) uitgekerfd. Deze zijde, de esser, ontleende zijn naam aan die S-markering. Het woord staat niet in Van Dale en ook niet in de etymologiebank, en Wikipedia kent Esser alleen achternaam van verschillende personen. Behalve op bovengenoemde site kwam ik de bikkeltermen alleen tegen op de site van Polderbelangen Mastenbroek, dus echt gangbaar is deze betekenis van S niet.

Op YouTube staan een heleboel liedjes om kleuters de S te leren, voornamelijk lievige en/of tenenkrommende Engelse liedjes (dus met Engelse S-woorden), zoals dit en dit. De meeste S-filmpjes komen uit het Amerikaanse Sesame Street (Sesamstraat dus), zoals S als Letter van de Dag, de S van Sandwich door Cookie Monster en een uitverkoop van dingen met de letter S. Allemaal heel geschikt om je Engelse  woordenschat te vergroten.

En uiteraard is S de lievelingsletter van Superman!

2 Comments

  1. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s