Kraanvogels – afronding?

Het kraanvogelproject heeft mijn kalender voor 2021 als voorlopig eindresultaat. Er druppelen nog een paar werkjes na en af en toe vouw ik er nog een om niet te vergeten hoe het moet. Misschien maak ik nog een of twee reliëfs of collages (met het risico dat ik daarvan waarschijnlijk toch weer een schilderij of tekening wil maken: zo komt er nooit een eind aan).

Ik heb een hele doos vol gevouwen kraanvogels klaar liggen om daarin te verwerken. Zo langzamerhand begint het op een fruitvliegjesplaag te lijken, maar of ik inmiddels de duizend heb gehaald en daarmee de wereldvrede weer een sapje dichterbij heb gebracht, betwijfel ik. Inmiddels heb ik al één collage gemaakt en die is inderdaad weer de basis geweest voor een tekening (die daarna ook nog is opgenomen in de kalender).

Ter afronding zijn hier nog een paar losse, aanvullende wetenswaardigheden over deze vogel. De in mijn vorige stukje over kraanvogels genoemde yoga-houding, die ook wel ‘de kraai’ wordt genoemd, heb ik nog steeds niet uitgeprobeerd en dat zal er bij nader inzien waarschijnlijk ook niet van komen. Er blijkt ook nog een zijwaartse kraanvogel te bestaan, die me echt ondoenlijk lijkt.

[afbeelding van http://www.yogaonline.nl]

En om in oosterse sferen te blijven: bij karate heb je de kraanvogeltechniek, de crane kick, met een scène uit Karate Kid als fraai voorbeeld.
Tot slot blijkt er ook een bekende stripfiguur te zijn waarvan ik nooit heb geweten dat het een kraanvogel was, namelijk Willie Wortel! Dat kwam ik te weten dankzij een aflevering van De slimste mens. Daar werd onlangs gevraagd wat de kandidaat wist van Willie Wortel. Tot mijn verrassing bleek een van de antwoorden dat hij een kraanvogel is (de kandidaten wisten het ook niet). Inderdaad staat dat ook vermeld in Wikikids, de Wikipedia voor kinderen. In de grote mensen-Wikipedia noemen ze hem een antropomorfe kip. Het uitgebreide artikel over deze uitvinder in de Duckopedia zegt er niets over.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s