Boodschappenlijstje

Ooit schijnt een of andere componist, ik weet niet meer welke, gezegd te hebben dat hij zelfs een boodschappenlijstje op muziek kon zetten. Dat schoot me te binnen toen ik nadacht over de aanpak van een nieuw werkje, maar die componist had er niet bij gezegd hoe hij dat zou doen.

Misschien kon ik zelf wel iets verzinnen, dus besloot ik om een paar weken lang mijn boodschappenbriefjes te bewaren. Daarvoor gebruik ik meestal geeltjes die ik op mijn portemonnee plak, maar dat terzijde. Zo gezegd, zo gedaan en onlangs heb ik de oogst eens bekeken. Het was niet echt verrassend dat bepaalde dingen regelmatig terugkomen, zoals ‘kom-tom’ (komkommers en tomaten) en ‘uien’. Ook ‘kaas, kwark, koffie’ had ik vaak nodig. Daar leek me wel iets ritmisch van te maken.

Dat resulteerde uiteindelijk in de volgende tekst van vier regels, met vier ‘accenten’ per regel. Die staan hier cursief aangegeven.

Kom, tom, sla en olijven
Kaas, kwark en koffie, twee pakken thee.
Eieren, champignons, uien en fruit
Aardappels, handappels, olie, azijn.

Met deze tekst als basis probeerde ik wat dingen uit en dat probeersel heb ik in de computer vastgelegd met een muziekbewerkingsprogramma (MuseScore3), zodat ik er verder mee aan de slag kon. Bij dit ritme leek me bijvoorbeeld een maat met twaalf achtsten wel geschikt en als toonsoort koos ik ‘gewoon’ C-groot, zonder voortekens. Dat resulteerde uiteindelijk in een melodie en een baslijn. De baslijn gaf ik als tekst de boodschappen mee die zelden op mijn lijstje staan, maar die op de een of andere manier toch vaak in mijn mandje belanden.

Het resultaat zie je hier en kun je ook horen. Er moet wel nog wat aan geschaafd worden.

Boodschappenlijstje mp3

Een componist kan zoiets waarschijnlijk uitbouwen tot een complete symfonie, maar daar begin ik niet aan. Misschien kan ik er nog wat variaties bij verzinnen, en bijvoorbeeld een recept tot een liedje verwerken.

Overigens is het om geheugenproblemen te voorkomen goed om dingen te onthouden en ritme helpt daarbij. Dus in plaats van de gele briefjes als geheugensteun kan ik voortaan beter in gedachten mijn eigen boodschappenriedel afdraaien.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s