Woordenschat: snorrebot

Toen ik op zoek was naar plaatjes voor leuke vlakvullingen gebruikte ik als zoekterm onder meer het woord rombus of rhombus, als alternatieve term voor ruit. Tot mijn verrassing bleek een ‘rhombus’ ook een muziekinstrument te zijn, dat ook wel ‘snorrebot’ wordt genoemd.

Van Dale verwijst voor de betekenis van snorrebot door naar het gewestelijke ‘hor’.

Wikipedia geeft nog meer alternatieve termen: ‘bromhout, snorhout, zoemhout of zoemsteen (ook bekend onder de namen bullroarer, rhombus, turndun of Bora-Bora)’.

Een snorrebot bestaat uit een dun plaatje van hout of bot dat aan een koord rondgeslingerd wordt en daardoor een zoemend of snorrend geluid voortbrengt. Als muziekinstrument hoort het tot de aerofonen. De meeste aerofonen zijn de blaasinstrumenten, die met een smalle, gerichte luchtstroom werken, maar een snorrebot werkt met een brede, ongerichte luchtstroom.

Snorrebotten bestaan al sinds de oertijd en ze worden en werden vooral als ritueel instrument gebruikt.

Over de geschiedenis en het rituele gebruik van een snorrebot of ‘bullroarer’ staat op deze site onder meer het volgende:

‘…de eerste bullroarers dateren uit het Laat-Paleolithicum en zijn van been gemaakt.
[…] De Noordamerikaanse sjamanen gebruiken de bullroarer bij hun magische rituelen om het weer te beïnvloeden. Volgens de Aboriginals uit Australie zijn bullroarers “plankjes van de geesten” waarmee men de stemmen van de voorouders kan horen. In de Romeinse oudheid gebruikte men de bullroarer voor amoureuze betoveringen en de “rhombus” van de Latijnen kwam waarschijnlijk voor in ceremonieën gewijd aan de godheden Bacchus en Cybele. Elke bullroarer heeft een andere klank, deze is afhankelijk van het materiaal, de vorm, de rotatiesnelheid, de hoek ten opzichte van de grond en de afmeting.’
Op deze site kun je ook het geluid beluisteren. Dat kan eveneens op YouTube in een kort filmpje met plaatjes van verschillende snorrebotten.

Mocht je er zelf een willen maken: op de site van een IJzertijdboerderij in Dongen met allerlei technieken en ambachten uit het verre verleden staat ook hoe je zelf een snorrebot kunt maken. Een andere methode wordt uitgelegd in een workshop over (het maken van) snorrebotten die het Drents Museum online heeft gezet in het kader van activiteiten tijdens de quarantaine. Ik heb het zelf (nog) niet uitgeprobeerd.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s