De biefstukplant

Na een verhuizing krijg je regelmatig bloemen of planten cadeau. Zo kreeg ik onder meer drie leuke kleine, kleurrijke plantjes in drie leuke kleine sierpotjes. Gaandeweg werden die kleine plantjes groter en inmiddels zijn twee van de miniplantjes hard op weg naar een bestaan als volwaardige kamerplant. Hoog tijd dus om er wat informatie over op te zoeken.

Als startpunt gebruikte ik het onnavolgbare programma Google Lens om te achterhalen hoe ze heten. Je start daarvoor de app, richt de camera op het te determineren object, de plant dus, klikt op de sluiterknop en bingo! De plant met de rode stengel blijkt een Iresine herbstii (links op het plaatje) en de wat kleinere met de kleurrijke bladen heet Croton (rechts op het plaatje). Op de site 123planten staan naast tips voor de verzorging van de Croton plaatjes waarop te zien is dat ze nog veel groter kunnen worden (ongeveer een meter). Ik kon niet goed zien of ik een Croton Petra, een Croton Norma of een Croton Iceton heb. Eigenlijk is Croton de oude Latijnse naam en heet hij tegenwoordig Codiaeum maar de naam Croton is veel gangbaarder.

Informatie over de Iresine herbstii vond ik op een site met tuinadviezen. De volledige naam is Iresine Herbstii ‘Aureoreticulata’ en de ‘gewone naam’ is biefstukplant. Ik had nog nooit van de biefstukplant gehoord. Die bijnaam schijnt hij te danken hebben aan zijn bladpatroon, dat volgens de kamerplantenkenners veel op een biefstuk lijkt. Dat ben ik, ook bij nadere inspectie, niet met hen eens. De bladeren hebben volgens mij meer weg van flink doorregen, groen uitgeslagen runderlappen.

De bierstukplant is evenals de croton niet winterhard, maar na de ijsheiligen, zo rond half mei, mag hij naar buiten. Als het meezit zijn beide planten volgend jaar groot genoeg om op mijn balkon de concurrentie met de sansevieria’s aan te gaan.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s