Canon – The Ghost of Tom

In de maanden tot aan de zomervakantie hebben we in plaats van normale koorrepetities zoom-sessies gehad. Vast onderdeel daarvan was het leren van een ‘nieuwe’ canon (de meeste kende ik al), die je dan thuis kon meezingen met de dirigent. Een van de canons die toen niet langs is gekomen, is ‘The Ghost of Tom’, een van mijn favorieten (er zijn er meer!)

Toen ik op zoek ging naar achtergrondinformatie over deze canon, zag ik dat er verschillende tekstvarianten zijn. De tekst waar ik vertrouwd mee ben is:

Have you seen the ghost of Tom? Long white bones and no skin on. / Wo-o-o-o-o-o-o Tom, wouldn’t it be chilly with no skin on?

(Heb je de geest van Tom gezien? Lange witte botten en zonder huid. / Wo-o-o-o-o-o-o Tom, zou het niet koud zijn zonder huid?)

Andere versies hebben het echter over de ‘Ghost of John’, en af en toe heeft deze ‘Bare white bones and the flesh all gone’ (kale witte botten en al het vlees verdwenen). Ik kon geen verwijzing vinden naar een historische Tom of John. Wat me wel duidelijk werd, is dat het een traditionele Halloween-canon is uit (uiteraard) Amerika. Op YouTube staan verschillende uitvoeringen.

Omdat dit wijsje in mijn hoofd bleef zitten (dat heb je vaak met die dingen), speelde ik er wat mee op de piano. Op de computer heb ik een paar variaties in maatsoort en ritme uitgeprobeerd, soms met ook een tegenstem op basis van het Ghost of Tom-melodietje, om te kijken of ik zo verschillende sferen kon creëren. En nu heb ik al drie Variaties op The Ghost of Tom: A in vierkwartsmaat, B in zes-achtste en C in driekwartsmaat. Hier kun je horen wat de computer ervan heeft gemaakt en een pdf van de partituur bekijken.

Het is heel leuk om zo met muziek te spelen, voor je het weet ben je een paar uur verder. Nadeel is wel dat het wijsje dan nog langer in je hoofd blijft hangen.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s