Kraanvogels

Waar ik het idee oorspronkelijk vandaan had en waarom ik het had opgeschreven, stond er niet bij, maar op een van mijn aantekenbriefjes had ik ‘kraanvogels vouwen’ genoteerd. Bij een briefjesopruimactie kwam ik dat tegen en ik dacht: waarom ook niet, laat ik het eens proberen.

Met de uitleg in mijn origamiboeken kwam ik er niet goed uit, maar op internet staan een heleboel handige instructiefilmpjes. Ik koos er een uit (deze) en ging met mijn papiertje achter de computer zitten. Gelukkig had ik stevig origamipapier, want ik moest het een paar keer weer openvouwen omdat ik in de fout was gegaan. Maar de aanhouder wint en ik heb er meteen maar een paar gemaakt, zodat de slag te pakken kon krijgen. Daarbij heb ik ook een ander instructiefilmpje gebruikt, waarin de laatste paar stappen wat duidelijker waren.kraanvogel 2

Ik ben ook op zoek gegaan naar speciale betekenissen van de kraanvogel. In Wikipedia staat bij ‘kraanvogel (vogel)’ de fraaie definitie ‘de kraanvogel is een vogel uit de familie van de kraanvogels’, maar wat ik wilde weten vond ik bij het meervoud, Kraanvogels: ‘De kraanvogel is al sinds de oudheid een symbolische vogel en wordt in sommige landen als een heilig dier beschouwd.’ Over de origami-kraanvogel in Japan wordt gezegd: ‘Als iemand, volgens de traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Sinds […]de atoombom op Hiroshima geldt dit ook voor een wens tot vrede.’ En de Chinese ‘Hemelse kraanvogels’ waren boodschappers van wijsheid, ‘de legendarische Taoïstische wijsheden die werden vervoerd op de rug van een kraanvogel’.

Inmiddels ben ik zo in de ban geraakt van de origami-vogel dat ik ook andere vormen aan het uitproberen ben. Ik heb foto’s gemaakt van verschillende kanten, die ik heb uitgewerkt tot een basisvorm. Daarmee ben ik verder aan de slag gegaan.kraanvogel 3

Zo heb ik onder meer verschillende vlakvullingen (‘zentangle’) met viltstift uitgeprobeerd (10x10cm), maar er bijvoorbeeld ook een papiercollage (20x20cm) van gemaakt. Ik ben nog niet klaar met dit thema, want ik wil ook nagaan wat de verschillende kleureffecten zijn. Waarschijnlijk kom ik niet toe aan duizend origami-kraanvogels, maar voor gezondheid, vrede en wijsheid tellen die andere vormen hopelijk ook een beetje mee.kraanvogel 4

Als toegift is hier nog een link naar een instructiefilmpje voor de kraanvogel als yoga-houding. Die heb ik nog niet geprobeerd, maar dat komt vast ook nog wel.

4 Comments

  1. Pingback: Nieuwjaarswens 2021 | Achter de sansevieria's

  2. Pingback: Kraanvogels – afronding? | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s