Maneki neko

Bij het opruimen vond ik aantekeningen voor een oud ‘project’ terug. In 2009 had ik het plan opgevat om iets te doen met de legende rond de maneki neko, de wenkende kat. Dat plan had ik naderhand uitgesteld ‘tot na mijn pensioen’. Aanvankelijk wilde ik er een essay over schrijven en later overwoog ik het verhaal te bewerken tot een episode in mijn ooit te schrijven reeks fantasy-boeken. Die reeks is meer fantasie dan fantasy, maar kan nuttig zijn als kapstok om het verhaal van de maneki neko aan op te hangen.

Tien jaar geleden kostte het nog heel wat moeite om bruikbaar materiaal ‘op te googelen’, dat is nu wel anders. Nu vond ik in wikipedia meteen relevante informatie en ook op de site van de universiteit van Leuven staat een uitgebreid artikel.

De maneki neko is een gelukbrengende talisman die oorspronkelijk uit Japan komt. Als de kat met haar rechterpootje wenkt dan brengt ze geluk en voorspoed, wuift ze met haar linkerpootje dan heet ze gasten welkom. Daarom is ze ook vaak in Chinese restaurants te zien. Eigenlijk is het gebaar dat van een kat die zijn snuit wast, wat in de Japanse traditie betekent dat er een gast op komst is.

Over het geluk dat deze talisman brengt bestaan verschillende legenden, zoals het verhaal over de Gotoku-Ji tempel. De arme priester van die tempel had de zorg voor een kat op zich genomen. Op een stormachtige dag zat de kat zich buiten de tempel schoon te likken toen een landheer onder de boom naast de tempel wilde schuilen voor de storm. Toen de landheer de kat naar hem zag wenken liep hij naar haar toe. Op dat moment sloeg de bliksem in de boom in. De landheer was zo dankbaar dat hij de kat en de priester rijkelijk beloonde en zijn verhaal overal vertelde. De tempel kreeg steeds meer bezoekers en werd weer welvarend. Tegenwoordig staat deze tempel vol maneki neko-beeldjes en worden er veel katten begraven.maneki neko 2

De kleur van de kat geeft aan in welke vorm van geluk de kat gespecialiseerd is. De rode kat beschermt de eigenaar tegen ‘het kwade, demonen en ziektes’.  Zo’n gelukbrengende talisman die tegen ziekte beschermt kan geen kwaad in het huidige tijdsgewricht, dus heb ik voor mijn nieuwe huis alvast twee kleine maneki neko’s gekocht: een links en een rechts wuivend exemplaar van de rode variant. Ze zitten nu nog in plastic, maar zodra ik over twee weken ‘over’ ben, pak ik ze uit en kunnen ze hun goede invloed doen gelden.

maneki neko 3

5 Comments

  1. Miauw…wat een leuk verhaaltje, en wat een leuk idee straks voor in je nieuwe huis….ik moet direct weer aan twee katten liedjes denken, het kattenduet van Rossini en de kat van ome Willem uit Ja Zuster Nee Zuster…
    Succes met inpakken en wegwezen Patty!

    Like

  2. Je zou denken dat ik bij mijn kattenverzameling wel een paar maneki neko’s zou hebben, maar ik heb alleen een rechts zwaaiende. In ieder geval brengt het me veel geluk en iedereen is hier welkom hoor! Dat zal voor jou zeker gelden nu je allebei de katten hebt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s