Poëziecollage

Van 30 januari tot en met 5 februari was het poëzieweek, met als thema ‘De toekomst is nu’. Eigenlijk heb ik niet veel affiniteit met gedichten, maar toch heb ik me bij de aankondiging dat er op vrijdagmiddag in de bibliotheek een schrijfcafé ‘poëziecollage’ zou zijn voor deze workshop aangemeld. Een mens is immers nooit te oud om iets nieuws te leren.

De middag begon met een korte introductie door cursusleider Margriet van Bebber.  Hierin kwamen onder meer de ‘readymade gedichten’ ter sprake die auteurs als Buddingh’, Bernlef en Schippers in de jaren zestig in het tijdschrift Barbarber publiceerden. Als voorbeeld van een poëziecollage liet Margriet een mooi boekje zien met collagegedichten van Herta Müller: De rokkenjager en diens bijdehante tante, waarin de uitgeknipte woorden gecombineerd waren met een beeldcollage.poeziecollage 2

Na de uitleg over verschillende mogelijkheden, zoals het uitknippen van hele zinnen, woorden of letters, of het weglakken van sommige woorden, gingen we zelf aan de slag met oude tijdschriften, schaar en lijmstift. Voor de achtergrond was er effen karton of een mooie oude kalenderplaat.

Het bleek een verslavende bezigheid. In die paar uur heb ik maar liefst drie gedichten gemaakt met woorden die ik uit een winteraflevering van het tijdschrift van Natuurmonumenten had geknipt. Eerst twee kleintjes om in de stemming te komen, en toen een groot gedicht met als achtergrond een kalenderplaat van een schilderij van Corneille.poeziecollage 3

Oftewel:

Komt dat horen!
Trotseer de elementen waar wolven wonen.
Ik ben zelf op stap
Met mijn zakmes snij ik takjes in de bak vol verhalen
Zoek dieren van grote hoogte – acrobaat in je tuin
Leegloop uit de mouwen en spoorbarrière op steigers.
Ik zag dat er heel goede dingen gebeurden:
Zelf mooie dingen maken, schatzoeken op het strand.

Ontdek hoe genieten en bewegen samengaan
Vlieg met me mee.
Het woekert…
Waar gaat het om?
Lekker duurzaam. Ruimte voor water en natuur.

Ik wist niet dat ik zoveel poëzie in me had! Een volgende stap is een nadere duiding van dit aldus ontstane poëem om te achterhalen wat de diepere bedoeling van de auteur zou (hebben kunnen) zijn geweest. ‘Ontdek hoe genieten en bewegen samengaan’ verwijst natuurlijk naar Tai Chi en die ‘bak vol verhalen’ naar dit blog, iets in die trant.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s