Concert Cantarella

Op 15 november geven wij (Zang- en Oratoriumvereniging Cantarella, orkest en solisten) ons jaarlijkse concert, de eerste keer onder leiding van onze nieuwe dirigent Dennis Broeders. Op het programma staat jeugdwerk van Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven.

Mozart schreef zijn Vesperae Solennes de Confessore (KV 339)1780) voor de katholieke eredienst van de Vespers, de avondgebeden, in de kathedraal van Salzburg.

concert 2

De titel van het werk is niet van Mozart zelf. De toevoeging ‘de confessore’ betekent dat het werk voor een bepaalde heilige bedoeld was. Een ‘confessor’ is een mannelijke heilige die geen marteldood is gestorven en geen apostel, evangelist of abt was. We weten daarmee nog steeds niet welke heilige dat in dit geval is geweest, want ook met deze inperking blijven er nog een stuk of honderd over.

Het ‘solennes’ in de titel geeft aan dat het werk een instrumentale begeleiding heeft, maar het kan ook opgevat worden als een aanduiding dat het om feestelijke vespers ging. Dankzij de instrumentale bezetting kon Mozart in de verschillende delen verschillende stijlen toepassen, die daarmee elk een eigen karakter kregen, variërend van de strakke, ‘ouderwetse’ fuga-vorm in het Laudate Pueri tot de lyrische, vaak als zelfstandig werk uitgevoerde sopraanaria in het Laudate Dominum.

concert 3

Van Beethoven voeren we de Mis in C-groot uit (Opus 86; 1807). Vorst Nicolaus II Esterházy had aan Beethoven gevraagd om een mis te schrijven voor de naamdag van zijn vrouw, vorstin Maria Hermenegild. Die vorst Esterházy had een nogal conventionele smaak, gewend als hij was aan de missen van Haydn, en hij was ontevreden over het resultaat: ‘De mis van Beethoven is ondraaglijk ridicuul en afschuwelijk. Ik weet niet of ik hem wel serieus kan nemen. Ik ben boos en beschaamd.’ Mede hierdoor duurde het tot 1812 voordat de partituur werd gepubliceerd en ten onrechte wordt dit werk nog altijd zelden uitgevoerd.

Via YouTube kun je natuurlijk zelf een indruk krijgen van beide werken, bijvoorbeeld met de uitvoering van de Vesperae door The Academy of Ancient Music olv Christopher Hogwood en van de Mis in C door het Orchestre Révolutionnaire et Romantique olv John Eliot Gardiner. Maar het is natuurlijk veel leuker als je komt luisteren hoe wij het ervan afbrengen. Informatie over de kaartverkoop staat op de website van Cantarella.

concert 4

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s