Papierkunst

Als trouw bezoeker van de papierbiënnale in Museum Rijswijk, een tentoonstelling van papierkunst die daar in de even jaren wordt georganiseerd, was ik benieuwd naar de eveneens tweejaarlijkse Paper Art tentoonstelling die in de oneven jaren in het CODA-museum in Apeldoorn te zien is. Met mijn ‘crea-clubje’ ben ik er vorige week naartoe geweest.

Het viel niet tegen. Het is een mooi museum en er was gevarieerd werk te zien, van inspirerend en verrassend, zodat je de gebruikte techniek zelf eens uit wil proberen, tot uitermate verfijnd of juist monumentaal, zo ongelooflijk knap dat ik me niet aan zou durven wagen. En er waren een paar ‘conceptuele installaties’ die me in eerste instantie het toppunt van meligheid leken.  Met name Wilfredo Prieto had zich er naar mijn idee erg gemakzuchtig van afgemaakt, maar na het lezen van de toelichting in de catalogus heb ik mijn oordeel enigszins bij moeten stellen.papierkunst2

Same Paper laat ons op ironische wijze zien hoe we onszelf voor de gek laten houden Een andere verpakking zorgt voor een andere functie voor hetzelfde papier.’ Waarna ik me afvroeg: is dat zo? Is het papier van servetten hetzelfde als dat van wc-papier? Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Ik had nog een stapeltje servetten liggen, zoals die in het museum, en ook wc-papier was voorhanden. Ik voelde inderdaad geen verschil.papierkunst3

Paper folded to the far right, inclined to the left (een op de muur geplakt vel papier met een ezelsoor rechtsboven) krijgt de toelichting: ‘Wanneer woorden worden “gegeven” aan handelingen, zoals met deze titel, lijkt het wel alsof we kijken naar een politiek spel.’

Nou, nee, dat politieke spel zie ik er nog steeds niet in. Maar het beeld deed me bij nader inzien denken aan mijn eigen gevouwen witte ‘papierreliëfelementen’. Het idee voor die elementen had ik trouwens opgedaan bij een eerdere papierbiënnale in Rijswijk.papierkunst4

Beeldende kunst nodigt je uit of dwingt je tot beter of anders kijken. Maar ik heb met name bij conceptueel werk daarvoor een nadere toelichting in woorden nodig. De uitleg over ‘diepere betekenissen’ is dan een essentieel onderdeel van het ‘kunstwerk’.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s