De gewone man

Niet alleen heb ik in september een tentoonstelling in De Bieslandhof (zie mijn vorige blog-stukje, over keuzestress), maar ook heb ik iets ingeleverd voor een onderdeel van de kunstmanifestatie ‘Gewoon bijzonder- Bijzonder gewoon’ die onder het motto ‘Jeder Mensch ist ein Künstler’ te zien is in de expositieruimte 38CC (Papenstraat 5, Delft).

Deze manifestatie is een nevenactiviteit bij de grote Pieter de Hoogh-tentoonstelling in Het Prinsenhof. Vanaf oktober verkennen meer dan twintig ‘echte’ kunstenaars vanuit een moderne visie uiting ‘het alledaagse en de gewone man’. Daarnaast heeft 38CC aan verschillende groepen die op vrijetijdsniveau met kunst bezig zijn, zoals de VAK-cursisten, gevraagd het dagelijks leven te verbeelden. De (meer dan tweehonderd) resultaten hiervan zijn in september te zien. Mijn groep, de maandagavondcursusgroep van Niels Janssen, heeft hiervoor kijkkisten gemaakt met het thema ‘De gewone man’ en als visuele rode draad een verwijzing naar de ‘doorkijkjes’ uit het werk van Pieter de Hoogh.

Ik had niet veel affiniteit met het thema, maar heb mijn best gedaan om iets in elkaar te fröbelen. Hier is mijn toelichting op het resultaat.

Toelichting op mijn kijkkist

‘De gewone man’ bestaat niet. Wat wel bestaat zijn stereotypen en vooroordelen. Daar heb ik er zat van en een aantal ervan heb ik in de kist verwerkt.

De ‘gewone man’ is een min of meer witte Hollandse stedeling tussen twintig en de zestig, met een saaie baan en all-inclusive-vakanties, en hij

  • draagt het liefst een spijkerpak met een gemakkelijke trui
  • blijft dromen van de Elfstedentocht
  • is fan van Oranje, vooral bij sportevenementen
  • heeft een hond die niemand bijt, echt niet
  • is trots op zijn zoontje dat een topvoetballer gaat worden
  • maakt als doe-het-zelver eigenhandig een tussenverdieping
  • zat vroeger op scouting en kan zelf een touwladder knopen
  • denkt met weemoed terug aan het touwtje uit de brievenbus
  • schiet op de kermis grote knuffelbeesten

gewone man 2Het is duidelijk dat ik dit in de winter en het voorjaar heb geschreven: anders had ik er ongetwijfeld een verwijzing naar barbecueën aan toegevoegd.

De resultaten van onze inspanningen zijn te zien van 31 augustus 2019 tot 29 september 2019 in Expositieruimte 38CC. Papenstraat 5 Delft. De opening is op 31 augustus tussen 16 en 18 uur.

 

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s