
Bij het uitkiezen van muziek voor een luisteravond kwam ik de titel ‘Ripspiqué’ tegen, een lied van Drs. P. Even dacht ik dat het zoiets was als ‘hupsakee’, maar in de tekst staat: ‘Zij was gekleed in ripspiqué. In een japon van ripspiqué, van bronsgroen ripspiqué.’ Ik had hier geen duidelijk beeld bij en ben op zoek gegaan.
Het is een stof die voor kleding gebruikt kan worden, zoveel is wel duidelijk. In de beschrijving van object T1969-035 uit de collectie van het Fries Museum staat bijvoorbeeld, helaas zonder afbeelding: ‘Jurkje voor meisje van 5 à 6 jaar. De stof is witte ripspiqué-katoen versierd met geborduurde kant en tussen-zetsels en stroken.’ En in een reclame in het Leidsch Dagblad van 2 februari 1901 wordt wit Rips-Piqué aangeboden vanaf 17 cent.
Ripspiqué zelf staat niet in Van Dale, maar de samenstellende onderdelen, rips en piqué, zijn er wel te vinden. Piqué is een ‘(meest witte) katoenen of kunstzijden stof met dubbele ketting, de onderste van grover, de bovenste van fijner garen, waardoor een ruitvormig patroon ontstaat’. En rips is een dicht geweven geribde stof. Daarna kwam ik via ‘ripsfluweel’ terecht bij ‘ribfluweel’.
Ribfluweel is ‘katoenfluweel met ribbels in de lengterichting’ en ribfluweel met brede ribbels heet corduroy. Het negatieve imago van de corduroy broeken uit de jaren zeventig (wat zaten die lekker) schijnt inmiddels bijgesteld. Althans, in oktober 2018 meldde een fashionsite:
‘Retro is big business. Komende winter is de corduroy trend niet te stoppen en kan je werkelijk in alle kleuren een ribbroek vinden. De wijde pijpen ribbroek van vroeger maakt komende winter plaats voor stijlvolle pantalons en hippe skinny jeans. Deze jaren 70-stijl mag niet in je kast ontbreken.’
Dat is helemaal langs me heengaan, maar ik ben dan ook niet echt modebewust.
De dame uit het lied droeg dus een jurk van groen ribfluweel.
Op Youtube staat een uitvoering van ‘Ripspiqué’ door Drs. P (gepubliceerd in 2013) en ook een, naar mijn smaak nogal tenenkrommende uitvoering door Gerard Cox (‘Ode aan Drs. P’) uit 2012.
In België heeft de organisatie Ripspiqué, die live concerten programmeert ‘met onmodieuze, authentieke kwaliteitsmuziek’, haar naam aan dit lied van Drs. P ontleend.
Prachtig! Drs. P. heeft ons getracteerd op fraaie, bijna vervallen, woorden. Uiteraard ook zijn rijm- en dichtkunst zijn ongeëvenaard. Dit jaar is zijn 100ste geboortejaar.
Zie http://www.drsp.nl voor meer fraais.
LikeLike
Toen ik dat woord las, dacht ik direct aan ribfluweel. Ik houd daarvan en heb ook een paar broeken van die stof. Zitten inderdaad heel lekker!
LikeLike
Ik ga er toch wat aan toevoegen: het ribfluweel is nl een “dure” stof en werd vroeger, heel vroeger niet voor kleding gebruikt. Pique is een manier van weven en de rip is inderdaad het motief. Een perfect ripspique heb ik niet gevonden, wel de goedkopere katoenen white pique met wafelmotief: https://www.acornfabrics.com/fabrics/pique/marcella-plain-white
LikeLike
Spannend! Kijk uit naar de muziek die hier bij gaat horen dinsdag. En tja…ribfluweel. Jaren 70 nostalgie (en dus écht nostalgie, wat verlang ik nog naar die tijd. Maar nu klink ik wel érg bedaagd.
LikeLike
Wowwww….wat leuk dat jij dat allemaal opzoekt…
De luisteravond bij jou was als vanouds weer reuze gezellig!
Groet, Monique.
LikeLike