Kleur: turquoise

Toen ik klein was had mijn oma sprookjesboeken met Disney-plaatjes, onder meer van Doornroosje. Ik vond de kleuren van de drie goede feeën, Flora, Fauna en Mooiweertje, prachtig. Het lichtblauw van de onderrok van Mooiweertje en de sjaal waarmee ze haar hoed heeft vastgezet was mijn lievelingskleur. Ik heb heel lang gedacht dat die kleur turquoise (‘turkwase’) heette.

turquoise 2Dat bleek niet te kloppen. Turquoise neigt veel meer naar groen. De ‘officiële’ Nederlandse term (en uitspraak) blijkt ‘turkoois’ en de kleur is genoemd naar de ‘ondoorzichtige blauwgroene of hemelsblauwe steen’ van die naam. Het is dus eigenlijk een mengsel van blauw en groen en wordt soms ook wel zeegroen genoemd, eveneens een misleidende term met de Noordzee voor ogen, maar dat komt door de bodem lees ik in Van Dale:turquoise 3Bij ‘zeegroen’ moet ik overigens vooral denken aan de ‘zeegroene blouse’ die naast een lange zwarte rok enige tijd onderdeel was van de koorkleding van de dames van Die Delfstche Sanghers.

De kleur turquoise ligt in de buurt van cyaan, maar neigt wat meer naar groen. Cyaan is een primaire kleur in het subtractieve kleursysteem (mengen van verf) en een secundaire kleur in het additieve kleursysteem (mengen van licht: mengsel van blauw en groen licht). In het kleurenspectrum zit de kleur cyaan tussen groen en blauw in. Behalve in de kleurtheorie en op grafisch gebied worden de blauw-groene tinten niet cyaan maar turquoise of turkoois genoemd. Maar de kleur van Mooiweertje is zo te zien ‘gewoon’ lichtblauw, zonder groen.

Op internet vond ik een (Engelstalig) blog waarin de betekenis van kleuren uit de doeken wordt gedaan. Over de kleur turquoise wordt onder meer gezegd dat deze geassocieerd wordt met ‘verfrissend, vrouwelijk, kalmerend, verfijnd, energie, wijsheid, sereniteit, heelheid, creativiteit, emotioneel evenwicht, geluk, spiritueel gegrond zijn, vriendschap, liefde, vreugde, kalmte, geduld, intuïtie en loyaliteit.’ En de steen vertegenwoordigt ‘zelfverwerkelijking’ en draagt bij aan ‘analytisch denken en creatieve energie’.

Het is dan ook geen wonder dat ik graag met blauwe en groene tinten van turquoise werk, maar aan lievelingskleuren doe ik niet meer.turquoise 4

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s