Het Jaar van het Varken

Op 5 februari was het Jaar van de Hond afgelopen en begon het Jaar van het Varken. Dat jaar loopt tot 24 januari 2020. Het afgelopen jaar heb ik een aantal blogstukjes gewijd aan enkele honden uit mijn kennissenkring: Kyra, Tooske, Trijntje en Grietje. Nu heb ik in mijn kennissenkring geen varkensbezitters, dus valt er weinig te bloggen over varkens die ik persoonlijk ken.

Wel heb ik vroeger varkentjes gespaard. Op een bepaald moment kwam het sparen van allerlei diersoorten (naast de traditionele katten en honden dus ook varkens, koeien en giraffen) in de mode en daar werd commercieel gretig op ingehaakt. Daar viel niet meer tegen op te sparen en toen waren de bevlieging en de lol gauw over. De meeste varkentjes heb ik toen weggedaan. Uit nostalgische overwegingen heb ik een paar ‘speciale’ exemplaren bewaard.varken2

Ter gelegenheid van dit nieuwe jaar noem ik hier toch een aantal in bredere kring bekende varkens: de onvolprezen Miss Piggy, de schattige Babe en de minder sympathieke, op voormalige Sovjetleiders geënte varkens Napoleon, Oude Majoor en Sneeuwbal uit Animal Farm van George Orwell.  En natuurlijk de drie biggetjes uit de Donald Duck, Knir, Knar en Knor, die op een bekend sprookje zijn gebaseerd.varken3

Over de eigenschappen van het Varken uit de Chinese dierenriem is op internet van alles te vinden. Zo is dit dier volgens de ‘spirituele website’ Catharina Web onder meer ‘tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw’. En over wat we in dit varkensjaar kunnen verwachten staat er: ‘De heersende sfeer in het jaar van het Varken is er eentje van overvloed en uitwisseling. Steeds meer mensen vinden het onaanvaardbaar om alleen aan jezelf te denken, er groeit een collectief belang en menselijke verhoudingen veranderen.’

Maar let wel op: ‘Hoe gunstig ook, het jaar van het Varken is geen jaar om roekeloos te zijn, op een persoonlijk niveau zullen weloverwogen acties veel meer worden beloond dan het nemen van risico’s. Projecten worden gerealiseerd dankzij verantwoordelijkheidsgevoel en een strategische visie, niet door lef en een grote mond.’

We gaan het zien.

4 Comments

  1. Pingback: Jaar van de Rat | Achter de sansevieria's

  2. Pingback: Jaar van de Os | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s