Alfabet: de W

Op straat kom je heel veel W’s tegen, maar die tonen zich daar vooral ‘met zijn drieën’. Als losse letter zie je hem wat minder. Mijn eerste associatie met een ‘zelfstandige’ W is de afkorting van een afkorting wanneer je zegt: ‘Ik moet naar de W’, als je naar de wc moet. Die betekenis staat niet in van Dale, daarin staat de W onder meer voor het scheikundige element wolfraam.alfabet w 2

Bij wolfraam moet ik denken aan een documentaire die ik ooit zag over de geschiedenis van de gloeilamp. Daarin werden allerlei materialen als gloeidraad uitgeprobeerd en wolfraam was de grote winnaar. Het scheikundige element wolfraam (atoomnummer 74 in het periodiek systeem) is een metaal met het hoogste smeltpunt van alle metalen: 3410°C, en was daarom heel geschikt als gloeidraad in gloeilampen. Op internet vond ik een sympathieke site met informatie over wolfraam, die door een middelbare scholiere werd gemaakt ‘om mijn cijfer op te halen voor scheikunde’. Dat zal vast wel zijn gelukt. Uitgebreide technische informatie staat op een site van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie over het periodiek systeem. En het periodiek systeem is ook bruikbaar als leverancier van een aantal andere éénletterwoorden, zag ik.alfabet w 3

Dankzij de associatie met W als afkorting voor wc keek ik weer eens naar de fotoserie wc-hokjes waar ik een paar jaar lang mee bezig ben geweest.  Die cabines hebben behalve de naam van de verhuurder vaak opschriften als WC-tje, CleanCab of Riool.nl, en soms zijn ze ook voorzien van toepasselijke afbeeldingen, zoals het ‘hartje’ van een ouderwetse plee of een uitbeelding van hoge nood. En vrijwel allemaal hebben ze een frisse, heldere kleur, wat ze tot opvallende objecten in het straatlandschap maakt. alfabet w 4

3 Comments

  1. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s