Workshop Tai Chi

Mijn blog-stukje is deze keer een dag later dan anders, want ik ben een paar dagen weggeweest: ik heb een Tai Chi-workshop gevolgd. Vier dagen lang bezig zijn met een paar bewegingen is volgens veel mensen waarschijnlijk saai, maar ik en de ruim honderd andere deelnemers vonden dat niet.

Deze internationale workshop was georganiseerd door de Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland (waar ik dus lid van ben) en vond plaats in ons nationale centrum in Helmond, dat over faciliteiten beschikt als slaapzalen, een keuken en een grote oefenzaal. De deelnemers kwamen uit een stuk of tien verschillende landen. Er was een grote delegatie uit Frankrijk en ook Denemarken en Duitsland waren goed vertegenwoordigd. De voertaal was Engels, al kwamen er maar een paar mensen uit Engelssprekende landen.tai chi 2

Niet iedereen kon het Engels van de Canadese instructeur dan ook goed volgen. Op een bepaald moment sprak hij voor de groep met een Duitse vrouw en werd haar verhaal door een andere vrouw in het Engels getolkt. Rechts van me zat toen een groepje Franse mensen, van wie er één dit fluisterend allemaal min of meer simultaan voor de anderen in het Frans vertaalde, en aan mijn linkerkant deed iemand dat, eveneens fluisterend, in het Nederlands. Dat gaf inderdaad een heel internationaal gevoel.tai chi 3

De Tai Chi-set bestaat uit 108 bewegingen. Een paar keer per dag ‘liepen’ we zo’n hele set, maar in de instructie lag de nadruk op een paar onderdelen die in de hele set voorkomen en die we oefenden met de eerste paar bewegingen. Zo werkten we aan het op de juiste manier draaien van je handen (‘coiling’ wat je dus in wezen met je hele onderarm doet, en dat zet zich dan door in de rest van je lichaam tot in je ruggengraat aan toe) en aan het zorgen dat je ellebogen naar beneden wijzen en niet opzij zoals in de vogeltjesdans (‘drop elbows’, waarbij niet alleen je ellebogen zakken, maar ook je ribbenkast en ruggengraat). En er komt nog een heleboel meer bij kijken, meteen al in die eerste bewegingen. Dit is tenminste wat ik ervan heb meegekregen: er zijn nog heel wat workshops en oefeningen nodig voordat ik het helemaal door heb. Maar dan heb ik als het goed is meer balans en sterkere botten.

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s