Kijken door een microscoop

Afgelopen zaterdagmiddag, 18 augustus, heb ik deelgenomen aan een workshop ‘Microscopie’. Ik had erover gelezen in de krant en zag dat het mooie plaatjes opleverde. Gelukkig was er nog plaats toen ik me opgaf.

Nadat wij, de acht deelnemers, uitleg hadden gekregen over de werking en instelling van het apparaat, gingen we aan de slag met het prepareren van een flinterdun plakje van de stengel van een boterbloem. Om dat bruikbaar op een glazen plaatje te krijgen bleken er heel wat achtereenvolgende stappen nodig met druppels van verschillende vloeistoffen: water, twee kleuren inkt (blauw en rood), drie soorten alcohol (70%, 96% en isopropylalcohol) en tot slot hars, waarin het bewerkte schijfje op het glaasje werd vastgezet. Tussendoor moest je het vocht steeds opdeppen met keukenpapier, want in het laatste stadium moest al het water weg zijn.micro2

De tweede ronde werkten we met een plakje fluitenkruidstengel. Deze keer sneden we ons eigen plakje, met behulp van een ingenieus precisie-snijapparaat. Het prepareren ging al wat vlotter, maar ik werd ook slordiger: ik heb het water niet voldoende weggedept. De waterdruppels zijn op de foto rechts te zien als dikke zwarte cirkels. Ze misstaan eigenlijk niet, vind ik.

Het maken van de foto’s was trouwens een kunst op zich: je moest het oog van je smartphonecamera voor het oculair houden en dan kon je op je scherm zien wat er op de foto komt. Je moest heel goed mikken, want de camera was vrij ver ingezoomd en dan verschuift het beeld al bij een minieme beweging. Maar het is de moeite waard: prachtige structuren, die aan vrij haakwerk doen denken, en mooie kleuren. En mijn ‘mislukte’ foto’s lijken op fantastische planeten: alsof ik niet door een microscoop maar door een telescoop hebt gekeken!micro3

Na afloop konden we onze geprepareerde plakjes op hun plaatje mee naar huis nemen. Daar staan ze nu op een kast, ieder in zijn eigen bakje.micro4

De workshop werd gegeven door Rob van Es. Binnenkort zijn er weer twee: woensdagavond 12 september en zaterdagmiddag 20 oktober. Dan worden er andere planten bekeken.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s