Lange dierennamen

In de wetenschapsbijlage van de NRC van 8 juli 2018 las ik in een artikel over de Chinese berg Fanjingshan dat de witmantelstompneusaap een van de bedreigde diersoorten is die daar leven. Wat een prachtige naam: je zou het dier bij wijze van spreken zo kunnen uittekenen.

Dat bracht me op het idee eens te zoeken naar nog meer van dergelijke lange beschrijvende dierennamen, namen die meer dan vijftien letters hebben en dus niet op een scrabblebord passen. De achterliggende gedachte is om (ooit eens) een tekening of schilderij te maken op grond van het beeld dat zo’n naam oproept. Voorlopig heb ik alleen maar een paar foto’s opgezocht.

Via de witmantelstompneusaap kwam ik bij Wikipedia uit op een schrikbarend uitgebreide lijst van bedreigde diersoorten, waarvan sommige inderdaad lange, beeldende namen hebben. Er waren veel vogels en vogeltjes bij, sommige in verschillende varianten. Zo bestaat er naast de roestbuikberghoningkruiper, ook een niet-bedreigde zwartkeelberghoningkruiper. De laatste heeft inderdaad een zwart keeltje en de eerste een roestbruin buikje.dierennamen 2

Ook van twee leden van de Australische familie der snafelraafkaketoes, namelijk de dunsnafelraafkaketoe en de langsnavelraafkaketoe, die beide bedreigd zijn, vond ik een foto waarop het verschil dat in de naam wordt aangeduid te zien is.dierennamen 3

Andere intrigerende lange vogelnamen op de lijst zijn bronsstaartheremietkolibri (die blijkt in het Engels ‘hook-billed hermit’ te heten, oftewel heremietkolibri met een kromme snavel), de groenvleugeltrompetvogel en de okerkapdwergmierpitta.dierennamen 4

En dat zijn alleen nog maar een paar vogels. Als mogelijk tekenobject spreken ook de namen geelkoppenseelaapje of kortkopweekschildpad me wel aan. Ik kan dus wel weer even vooruit.

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s