Alfabet-project

Voor veel mensen is het een schrikbeeld dat ze voor een bruiloft, jubileum of verjaardagsfeest getrakteerd zullen worden op een eigen alfabet. Toch heeft het houvast van zo’n ordening iets aantrekkelijks. In 2015 ben ik begonnen om op straat behalve van straatstenen, putdeksels en metselwerk ook foto’s te maken van ‘letters in het wild’, met de gedachte daar een soort ‘buitenalfabet’ van te maken.

De ‘plaatjes’ wilde ik dan aanvullen met een ‘praatje’, afgeleid van de betreffende foto’s of doorbordurend op de letter. En daarvan zou ik uiteindelijk een boekje maken, stelde ik me voor. Dit project suddert nog steeds. Het vordert langzaam, met af en toe een nieuwe foto, maar het einde is nog lang niet in zicht.

Sommige letters kom je vaak tegen, zeker die in het begin van het alfabet. Omleidingen genoeg, en ook perron-aanduidingen, liften in een kantoorgebouw en vakken in voetbalstadions beginnen vaak met A, B en C. Verderop in het alfabet wordt het wat moeilijker. Bovendien is het natuurlijk het leukste als je iets aparts tegenkomt, en bij voorkeur geen commerciële uitingen. Ik herinner me vaag dat er een aantal jaren geleden op het station een affiche hing met een alfabet van logo’s. Dat heb ik niet terug kunnen vinden op internet, maar dergelijke letters probeer ik te vermijden. Die mogen alleen meedoen als ik niets anders kan vinden.

alfabet2Ooit wilde ik een merklap borduren, zoals mijn oma in 1905 had gedaan. Dat moest dan een siermerklap worden, met kleuren en kunstige initialen, want ik hoef immers geen wasgoed te merken. Dat plan was al snel gestrand. Om bij dit nieuwe project de moed erin te houden en niet te blijven steken in het oeverloos verzamelen van foto’s, wil ik nu af en toe een tussenresultaat op dit blog melden. Daarbij houd ik niet de volgorde van het alfabet aan. Als opwarmertje alvast iets over de P.

De P is namelijk mijn eigen letter, de P van PattyPensionada, en hij is heel vaak op straat te zien. Alle mogelijke groepen kunnen parkeren, al dan niet overdekt. Je moet wel goed opletten dat je niet per ongeluk op een rolstoelparkeerplaats gaat staan als je geen invalidenkaart hebt, want de boete blijkt schrikbarend hoog. Volgens mij zijn de tarieven van parkeergarages ook niet misselijk.

alfabet3Vroeger baalde ik met Sinterklaas wel van die P, want mijn broer Ron had een veel grotere letter. Dat het gewicht van al die chocoladeletters hetzelfde was besefte ik pas veel later.

5 Comments

  1. Pingback: Alfabet: de P van Pakjesavond | Achter de sansevieria's

  2. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s