Woordenschat: drieklezoor

Soms bereiken nieuwe vreemde woorden me buiten de Van Dale om. Vooral John komt af en toe met een woord aan waarvan hij zegt: dat ken je vast niet! Meestal is dat dan ook zo en vaak denk ik dan dat hij het zelf bedacht heeft. Zo kwam hij laatst met het woord ‘drieklezoor’.

Het leek me iets uit de categorie van het plintenladdertje, maar hij hield vol dat het echt bestond. En inderdaad, het blijkt een echt ding en staat ‘gewoon’ in Van Dale.drieklezoor2

Op internet staan overzichten met de benamingen van dergelijke ‘ingekorte stenen’, bijvoorbeeld in het lemma over metselverbanden van Wikipedia en op sites over metselwerk.

Naast de klezoor en de drieklezoor is er een klis- of klitsklezoor, een metselsteen met halve breedte en volle lengte. ‘Lepe steen’ klonk ook best spannend, maar ‘leep’ betekent hier gewoon ‘schuin’. En er bestaat ook een ‘varken’. Dat is een steen die over de gehele lengte in de hoogte is afgeschuind, bijvoorbeeld om bogen te metselen, of, zoals ergens werd gezegd, om fouten te corrigeren.drieklezoor3

De verschillende ingekorte stenen worden gebruikt om een nette hoek te maken als je een stenen muur metselt. Er bestaan verschillende ‘verbanden’ om dat op een goede manier te doen, afhankelijk van de manier waarop de stenen ten opzichte van elkaar met de kop- of strekkant in een laag zitten. Ook daarvoor zijn weer prachtige termen bedacht, zoals ‘kruisverband met drieklezoor in strekkenlaag’.

Die lagen met verschillende stenencombinaties zou ik best wel eens kunnen gebruiken als basis voor een borduurwerkje of voor een lappendeken. Met ruitjespapier en wat kleurpotloden heb je al snel een paar fraaie patroontjes bij elkaar getekend.drieklezoor4

Tijdens een wandeling in de buurt had ik ter inspiratie wat foto’s gemaakt van muren die ik onderweg tegenkwam. De buitenmuur van mijn flatgebouw bleek toen helemaal niet zo’n fraaie regelmaat te hebben.drieklezoor5

Kortom, die ‘drieklezoor’ van John was duidelijk geen equivalent van het plintenladdertje of de vierkantegatenboor, geen stuk gereedschap om een naïeveling voor de gek te houden. Andere voorbeelden daarvan staan overigens op deze site met onmogelijke opdrachten. Dankzij de drieklezoor heb ik een heel domein met nieuwe vaktermen ontdekt, jargon dat echt iets concreets betekent. Bovendien ben ik op het spoor gezet van nieuwe mogelijkheden voor vlakvullingen. Behalve naar interessante stoeptegels en bakstenen muren ga ik binnenkort ook maar eens kijken naar de patronen van straatstenen.

2 Comments

  1. Mijn moeder gebruikte het woord drieklezoor als iemand in haar ogen iets stoms deed. Of mijn vader kreeg de volle lading of ze mompelde het woord in haarzelf. Zij was opgegroeid in Doesburg en gebruikte nogal veel voor mij vreemde woorden en uitdrukkingen. Ik merk dat ik toch veel woorden van haar heb overgenomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s