Stalpaert van der Wiele

Op het Bagijnhof in Delft staat een standbeeld waarvan ik altijd heb gedacht dat het Reinier de Graaf voorstelde. Tot mijn verrassing verscheen dat beeld op het scherm toen tijdens een cursus over de barokperiode Stalpaert van der Wiele ter sprake kwam.

Stalpaert van de Wiele kende ik eigenlijk alleen van zijn straatnaambordje, dat als toelichting geeft dat hij ‘priester-dichter’ was.SvdW 2Dankzij die presentatie tijdens de cursus weet ik nu dat hij als katholieke priester actief was in de contrareformatie. Hij bestreed de protestanten met strijddichten tegen de reformatie en lofdichten op heiligen. Van dat laatste kregen we een fraai voorbeeld te horen. Het is een lofdicht op de Heilige Nicolaas – toch een beetje de heilige van ons allemaal, al hoort hij tegenwoordig niet meer tot de officiële santenkraam.SvdW 3Sinterklaas was dus als kind kennelijk al zo heilig dat hij zich op vrijdag beperkte tot maar één keer drinken uit de moederborst!

Van dit lied staan drie gezongen coupletten op Youtube, en de volledige tekst met toelichting is op internet te vinden op de site van Henk van Benthem.SvdW 4Ik ben niet echt nieuwsgierig geworden naar de andere gedichten van Stalpaert van der Wiele, maar als ik door het Bagijnhof kom, kijk ik toch met andere ogen naar het standbeeld.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s