Chinees Nieuwjaar: het jaar van de hond

Deze week doe ik mee aan een workshop Tai Chi in Helmond. Behalve een paar dagen flink oefenen op de basisbewegingen en de set betekent dat ook lekker eten, met als hoogtepunt op zaterdag een banket ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Op vrijdag 16 februari begint namelijk het Jaar van de Hond.

Nu is astrologie niet echt mijn ding, maar een beetje achtergrondkennis kan geen kwaad en je komt vaak mooie verhalen en plaatjes tegen. En ik ken veel leuke honden, dat ook.

De Chinese astrologie is gebaseerd op de Chinese dierenriem, die met twaalf jaarlijkse tekens werkt in plaats van maandelijkse sterrenbeelden, zoals de westerse astrologie. Met de viering van het Chinees nieuwjaar, dat afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari valt, verandert het teken. In combinatie met vijf elementen levert dat een cyclus van zestig jaar op. En op 16 februari begint het vijfendertigste jaar van zo’n zestigjarige cyclus: een aarde-hond-jaar.chinees nieuwjaar2

De elementen zijn gekoppeld aan een kleur, maar ook aan kenmerken als een richting, een lichaamsdeel en een planeet. Aan de dieren worden allerlei eigenschappen toegekend. Daarbij is de helft van de dieren yin en de andere helft yang.

Er is ook nog een verfijning op basis van geboortetijd, maar die heb ik overgeslagen. De Chinese astrologie blijkt in ieder geval best ingewikkelde tabellen en schema’s voort te brengen. Wat dat betreft is de Chinese astrologie goed vergelijkbaar met ‘gewone’ astrologie.

En nu komt er een aarde-hond-jaar aan. Aarde is gerelateerd aan de kleur geel en de hond is trouw, loyaal, open, eerlijk, verdraagzaam, kampioen van het goede doel en handhaver van de openbare orde, maar ook bits, negatief en inflexibel.

chinees nieuwjaar3Mijn eigen Chinese sterrenbeeld is water-slang, want ik ben geboren in het dertigste jaar van een cyclus. Water is gerelateerd aan de kleur zwart en de slang is intelligent, mysterieus, sensueel, discreet, met een scherpe actieve geest, maar ook hypocriet en metend met twee maten.
Ik heb geen idee wat deze wetenschap betekent voor het komende jaar of wat het zegt over mijn karakter, maar het klinkt heel diepzinnig. Wat me wel opvalt is dat de associaties vaak niet overeenkomen met mijn associaties bij de verschillende dieren en elementen. Daaruit blijkt maar weer hoe cultureel bepaald veel dingen zijn.

Dat dit het jaar van de hond is brengt me wel op het idee om dit jaar extra aandacht te schenken aan de honden die ik ken of gekend heb, bijvoorbeeld door te proberen hondenportretjes te maken voor dit blog. Met woorden, want met verf heb ik er al heel wat vastgelegd.chinees nieuwjaar4

5 Comments

  1. Pingback: Jaar van de hond: Kyra | Achter de sansevieria's

  2. Pingback: Het Jaar van het Varken | Achter de sansevieria's

  3. Pingback: Jaar van de Rat | Achter de sansevieria's

  4. Pingback: Jaar van de Os | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s