Hergebruik

Deze week heb ik een paar afleveringen van de VPRO-serie ‘Het succes van de kringloopwinkel’ gezien. Dat was genieten, vooral ook door de herkenbaarheid van bepaalde fascinaties. Ik voelde vooral verwantschap met ene Trineke, die alle mogelijke en onmogelijke dingen gesorteerd bewaarde en creatief kon hergebruiken. Van haar was ook de fraaie term ‘goedzooi’. Helaas was zij de enige die de gehanteerde indelingsstructuur doorgrondde en iets terug kon vinden. Maar wat was het een prachtige verzameling: om van te watertanden.

De afgelopen tijd heb ik mijn moeder regelmatig geholpen met het opruimen van kastjes, laatjes en doosjes die vol zaten met vergelijkbare frutsels: knopen, ritssluitingen, kleine, onvoltooide handwerkjes, allerlei ongedefinieerd naaigerei, deels verroest. Heerlijk! Het is gelukt om een deel weg te gooien, en een paar dingen hebben we bij elkaar in een grote trommel gestopt, voor het geval ze die nog nodig mocht hebben. De rest heb ik meegenomen en aan mijn eigen voorraad toegevoegd. Want ook ik ben nogal van het bewaren en heb ideeën waarvoor ik het allemaal zou kunnen gebruiken.hergebruik2Mijn ordening is niet gebaseerd op een gebruiksdoel, maar op het materiaal. Zo heb ik bakken voor plastic, hout en metaal, maar bijvoorbeeld ook voor de bliksluitclips en diskettes waarover ik al eerder heb geblogd. Ik heb enkele collages gemaakt van dergelijke verzamelde materialen en ben van plan om op basis daarvan tekeningen of schilderijtjes te maken. Dat heb ik al gedaan met een van de ‘verencollages’ die ik had gemaakt van op straat gevonden veren en de rijke oogst die de kippen en kanaries van Anita opleverden.hergebruik3Een aparte vermelding verdienen de restbolletjes wol. Die heb ik verwerkt in een lappendeken (zie ook een eerdere blog) en twee poncho’s. Maar dan kom je steeds te kort en koop je er alsnog een of twee knotten bij. Zo wordt de voorraad uiteindelijk steeds groter. De afgeknipte draadjes bewaar ik trouwens ook, al was het maar om er een foto van te maken, die ik met de computer kan bewerken voor een felicitatiekaart.hergebruik4Door de kringloopwinkelserie kreeg ik meteen zin om weer eens in mijn voorraden te duiken en aan de slag te gaan. Wat een rijkdom!

2 Comments

  1. Ik heb de serie nog niet gezien al ben ik dat wel van plan. Zoals je weet ben ik ook dol op kringloopwinkels en rommelmarkten. Ik houd me echter in, want ik heb nu zoveel spullen dat ik het niet kwijt kan. Het wordt tijd om er iets mee te doen: creatief of gewoon wegdoen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s