Woordenschat: zuurzakboom

Mijn oude, lokaal geïnstalleerde elektronische Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal heeft de eigenaardigheid dat hij opstart met een willekeurig woord. Soms is dat een woord dat ik niet ken en in mijn blog zal ik af en toe verslag doen van een nadere verkenning van zo’n woord. Ik begin met het woord ‘zuurzakboom’.

zuurzakboom2Dat had ik zelf ook kunnen bedenken, maar is nog weinig verhelderend. Als ik vervolgens ‘nangka’ opzoek wordt het iets duidelijker:zuurzakboom3

Google en Wikipedia brengen me weer wat verder. Die zuurzak blijkt supergezond: hij is goed tegen hoge bloeddruk, diabetes, depressiviteit, slapeloosheid en verwardheid, aderverkalking en borstkanker. De ‘zuurzakshop’-site stelt: ‘Het is door meerdere universiteiten wereldwijd bewezen dat de eigenschappen van zuurzakbladeren een genezende en gezondheid verhogende werking hebben… Volgens verschillende onderzoeken is gebleken dat alle delen van de zuurzakboom medicinale eigenschappen bevatten.’ En elders wordt hij onder de naam jackfruit aanbevolen als ‘de nieuwe vleesvervanger’.zuurzakboom4

Dat lijkt me allemaal te mooi om waar te zijn. Een site waar je zuurzakbladeren kunt kopen als kankerbestrijdingsmiddel schiet inderdaad al bij voorbaat in de verdediging: ‘bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat onder meer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden’.

Wikipedia vermeldt nog een andere, aannemelijker toepassing van de vrucht: ‘De zuurzak wordt vaak gebruikt om frisdrank te maken. De zuurzak komt van nature voor in het Caribisch gebied en in Centraal-Amerika. De plant wordt wereldwijd veel in de tropen verbouwd. In Nederland is deze verwant van de cherimoya (Annonna cherimola) vooral bekend onder zijn Spaanse naam guanábana, door het commerciële product Appelsientje Mango & Guanábana. Waarschijnlijk vindt de fabrikant Riedel de Spaanse naam beter klinken dan zuurzak. De hele vrucht wordt in Nederland ook wel op markten aangeboden.’zuurzakboom5

En zo heeft een ongevraagd woord uit de Van Dale me weer wat triviale informatie opgeleverd.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s