Rossini

Veel lezers van dit blog weten het al en sommige doen zelf mee: vrijdag 9 juni 2023 voert Cantarella de Petite Messe Solennelle van Gioachino Rosssini uit in de Raamstraatkerk in Delft. Voor de andere lezers: kom vooral luisteren, het is de moeite waard en voor een gevulde zaal zingen we nog veel beter. Informatie en kaartverkoop via de website van Cantarella.

Rossini is vooral bekend als operacomponist. Ik herinner me van vroeger nog een langspeelplaat met zijn opera-ouvertures. Die vond ik prachtig, vooral die van Wilhelm Tell (Guglielmo Tell, 1829). En ik was geïntrigeerd door de titels, zoals Die diebische Elster, waarvan ik Inmiddels weet dat de oorspronkelijke titel La Gazza Ladra (1817) is, de stelende  ekster.

De ruim veertig opera’s die Rossini heeft geschreven heb ik lang niet allemaal gezien. Natuurlijk wel Il barbière di Siviglia (De Barbier van Sevilla; 1816) , met de aria van de barbier Figaro die zo virtuoos is geparodieerd door Dorus (Tom Manders).

Het gebed (‘Preghiera’) uit Mosè in Egitto (1818) had ik graag eens willen zingen, maar dat is er in mijn jaren bij het operakoor Die Delftsche Sanghers nooit van gekomen. Daarmee heb ik vroeger wel Rossini’s Stabat Mater uitgevoerd. Uit dat werk staat me vooral de tenoraria  ‘Cuius animam gementem’ bij, een prachtige aria, maar het uitbundige gejubel past niet echt bij de tekst. (‘Haar klagende ziel, medelijdend en vol smart, werd als door een zwaard doorstoken’)

En nu gaan we dus met Cantarella de Petite Messe Solennelle uitvoeren, met piano en harmonium. Die mis (uit 1863, dus lang na zijn opera’s geschreven) heb ik nooit eerder gezongen. Wel heb ik een keer blaadjes mogen omslaan voor Ronald Jochems toen hij bij een uitvoering ervan de pianopartij speelde. Dan heb je geen last van de ingewikkelde tekstplaatsing voor al die amens in de twee fuga’s.

Er bestaat trouwens ook een mis ter ere van Rossini: de Messa per Rossini. Op uitnodiging van Giuseppe Verdi schreven dertien componisten delen voor deze requiemmis. De bedoeling was om deze mis uit te voeren in 1869, een jaar na Rossini’s dood, maar dat is toen niet doorgegaan. Naderhand heeft Verdi zijn deel, het ‘Libera me’, herzien en opgenomen in zijn eigen Messa da Requiem.

Beroemd is verder de Tournedos Rossini: een ‘haasbiefstuk op een in jus gedrenkte crouton, geserveerd met in boter gebakken ganzenlever, enkele plakken geschaafde truffel, besprenkeld met madeira en vaak geserveerd met spinazie en aardappels’. Die heb ik nog nooit gegeten.


Beluisteren op YouTube:
Ouverture Guglielmo Tell – Symphonieorchester des bayerischen Rundfunks olv Mariss Janssons
Stabat Mater‘Cuius animam gementem’ gezongen door Luciano Pavarotti, London Symphony Orchestra olv István Kertész.
Mosè in Egitto‘Preghiera Dal tuo stellato soglio’, Orchestra e Coro del Teatro di San Carlo di Napoli olv Donato Renzetti.
Messa per Rossini – Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR olv Helmuth Rilling.

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s