Zakmuis

Voor een schrijfopdracht kwam ik terecht op een bladzijde met min of meer curieuze nieuwsberichten. De bedoeling was om een daarvan te gebruiken als basis voor een schrijfsel. Ik koos het bericht over de oudste muis ter wereld: ‘Een muis in de dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego is nu officieel de oudste muis ter wereld. Hij is 9 jaar en 209 dagen.’ Deze keuze maakte ik voornamelijk omdat die muis ‘Sir Pat’ bleek te heten, dat schiep een band.

De muis in kwestie werd een ‘zakmuis’ genoemd, een soort waarvan ik nog nooit had gehoord, dus heb ik wat achtergrondinformatie opgezocht. Zakmuizen worden in Wikipedia wangzakmuizen genoemd, naar hun grote wangzakken, waarin ze voedsel kunnen meenemen. De zakmuis uit het bericht op nu.nl is een familielid van de wangzakken en behoort tot de Pacifische kangoeroegoffers (Dipodomys agilis), een bedreigde soort die endemisch is in zuidelijk Californië. Het leefgebied van de zakmuizenfamilies in het algemeen strekt zich uit van de Verenigde Staten tot Mexico, dus de kans is klein dat we er hier ooit een tegenkomen.

.

En dit is het  schrijfsel dat ik op basis van het bericht heb gemaakt.

Sir Pat was de pater familias van alle zakmuizen in de San Diego Zoo. Hij was ruim negen jaar oud, maar herinnerde zich de verhalen van zijn ouders, ooms en tantes nog goed. Zij waren eerstelingen geweest, de pioniers in de Zoo, en wisten nog van het leven buiten. Dat leven was zwaar geweest, vertelden ze, en toen de Grote Verhuizing kwam waren ze nog maar met een handvol. Sindsdien leefden ze voorspoedig in de veilige Zoo. Inmiddels was Sir Pat verreweg de oudste van hun allemaal, en waarschijnlijk ook van alle zakmuizen daarbuiten, als die er tenminste nog waren. Na de verhalen van vroeger hoe gevaarlijk het daar was geweest had hij daar zo zijn twijfels over.

De laatste tijd waren er geruchten geweest over een op handen zijnde verhuizing. De meer dan honderd kleintjes die het afgelopen jaar geboren waren, wisten niets van het afzien, de honger en de gevaren buiten, en waren enthousiast over het spannende vooruitzicht zelf een Verhuizing mee te maken. Sir Pat zag daar niet bepaald naar uit. Hij hoopte op een rustige oude dag en nam aan dat het zijn tijd wel zou duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s