Malle Eppie

In september was ik tijdens mijn vakantie begonnen met het verwerken van restjes wol en acryl. Omdat ik inmiddels al drie dekens en een paar poncho’s bij elkaar had gebreid en gehaakt, wilde ik nu eens zonder vooropgezet plan aan de slag gaan. In mijn achterhoofd had ik wel een vaag beeld van maskers, totempalen of primitieve goden, want ik was toen ook bezig met het Arcimboldo-project  voor de schildercursus.

Gaandeweg ontstond er zo al breiend, hakend en appliquerend  een soort kopvoeter met krullen en grote oren. Ik kreeg de smaak te pakken en eenmaal thuis ben ik ermee doorgegaan. Tijdens het tv-kijken zit ik altijd graag iets te tekenen, maar de laatste tijd zat ik vooral te haken of breien. Voorlopig heb ik genoeg voorraad garenrestanten, want voor voornoemde dekens en poncho’s had ik ruim ingeslagen en ook vriendinnen hebben ook regelmatig wat over.

Dit kwam allemaal goed uit toen ik las over Woord en draad, een team dat al twintig jaar textielactiviteiten organiseert. De bedoeling is om door samen te werken aan een textielcreatie en daarbij verhalen uit te wisselen verbinding te leggen tussen verschillende werelden.  Momenteel zijn er een Delfts Kleed en een Delftse Jas in de maak waaraan iedereen kan bijdragen.

Een van de andere activiteiten is een expositie in tentoonstellingsruimte 38CC waar Het Delftse Kleed en De Jurk van Delft die 20 jaar geleden zijn gemaakt te zien zullen zijn. Voor die expositie bleek het mogelijk om eigen werk in te leveren dat dan in een levensgrote letterbak tentoongesteld zal worden, ‘alles wat met textiel te maken heeft is welkom’. Dit leek me een mooie bestemming voor mijn creaties, waarvoor ik dan nog wel even een naam moest verzinnen.

Mijn keuze viel na ampele overweging op ‘Malle Eppie’. Volgens het Woordenboek van populair taalgebruik is dat een scheldwoord voor een gek persoon en was het ooit de bijnaam van een Amsterdamse straatfiguur, maar ik associeer het met een goedmoedige onnozelaar die een glimlach opwekt. Er zijn meer gangbare benamingen voor lichtelijk getikte types, zoals Leipe Lowietje, Gekke Henkie en Malle Maupie, maar voorlopig gebruik ik ‘Malle Eppie’ nu als soortnaam: hieronder staan er drie en er zijn er nog een paar in de maak.

Het linkse exemplaar met de gele achtergrond (30×30 cm) heb ik ingeleverd en is als het goed is van 5 tot en met 20 november 2022 te bewonderen op de expositie Stadscollectie Textiel, in de expositieruimte 38CC aan de Papenstraat in Delft (open van woensdag tot en met zondag van 13:00 tot en met 17:00 uur).

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s