Inhaalles

Dit seizoen hebben we door de coronamaatregelen een aantal lessen van de schildercursus gemist. Ter compensatie had Niels, onze docent, aan het begin van de ‘vakantie’ een workshop georganiseerd. Maandag gingen we een paar uur lang naar buiten om schetsen en foto’s te maken en dinsdag konden we de resultaten uitwerken in ons cursuslokaal in Open. En ter afsluiting gingen we borrelen en uit eten.

Helaas kon niet iedereen meedoen, want sommigen waren al op vakantie en anderen moesten overdag nog werken, maar uiteindelijk waren we maandag om elf uur met zijn vijven op de afgesproken plaats, van waaruit we de Joristuin en De Delftse Hout zouden verkennen. Van De Delftse Hout heb ik inmiddels al honderden foto’s en ik heb er ook al minstens twintig schilderijen van gemaakt, dus concentreerde ik me op de Joristuin.

In de wetenschap dat ik de volgende dag een schets of foto zou uitwerken keek ik daar toch wat beter om me heen dan tijdens een ‘gewone’ wandeling. Er waren heel veel vogels, viel me op. Ik weet nu ook dat die vogels geen ganzen waren, zoals ik dacht, maar loopeenden.

’s Avonds maakte ik een selectie van de foto’s die volgens mij in aanmerking kwamen. Ik had al besloten dat het een vierkant schilderij zou worden, op paneel. Dat is mijn favoriete formaat en ondergrond. De schetsen van de loopeenden zaten niet bij de selectie; dat kwam eigenlijk vooral omdat ik zo geconcentreerd met de foto’s bezig was dat ik ze vergeten was. De fotoselectie had ik uiteindelijk teruggebracht tot drie kandidaten

Dinsdag lukte het zowaar om op tijd te zijn, tien uur, wat voor mij best vroeg is. En toen aan de slag. De definitieve keuze viel op de foto die ik achter het gebouw van Historisch Joris had genomen, met de gele brandkraan als opvallend element.

Een hele dag schilderen: wat een luxe! Toch kreeg ik tegen het einde een beetje een race-tegen-de-klok-gevoel dat me deed denken aan Heel Holland Bakt, wanneer de kandidaten nog vijf minuten hebben om hun creatie af te maken. Met het schilderij is dat me niet helemaal gelukt. Na de vakantie wil ik er de laatste hand aan leggen. Dat kan gelukkig, want in augustus begint het nieuwe seizoen en ik heb me weer ingeschreven.

Voorlopig resultaat

3 Comments

  1. Pingback: Loopeenden | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s