Losse briefjes

Omdat ik per ongeluk een kop thee over de losse papiertjes op mijn bureau had gegooid werd het tijd om weer eens aan een opruimactie te beginnen. Eens in de zoveel weken probeer ik orde te scheppen in alle losse briefjes en geeltjes die zich op mijn eettafel en bureau hebben opgehoopt, voorzien van snel genoteerde aantekeningen.

Het opruimen houdt in dat ik suggesties indeel en bij elkaar in een overzicht zet. (Te lezen boeken! Te beluisteren cd’s! Niet te missen websites, tv-series of YouTube-filmpjes! Te bezoeken tentoonstellingen! Uit te proberen recepten! Ideeën voor een blog-stukje!) Die overzichten gaan ook regelmatig zelf op de schop.

Naast die (alsmaar uitdijende) overzichten heb ik ook een ‘bewaarschrift’. Daarin zet ik onder meer citaten die ik op zo’n los briefje had geschreven omdat ze iets (pseudo-)diepzinnigs leken te verkondigen, of omdat ik ze poëtisch, raadselachtig of grappig vond. Dat doe ik natuurlijk alleen als ze me bij het opruimen ook nog aanspreken. Ik plak in dat schrift bijvoorbeeld ook schetsjes uit de losse pols die ik (ooit) uit wil werken, gedichten die ik mooi vind, of handige plaatjes met nuttige gebruiksaanwijzingen.

Onlangs vond ik een notitieboekje terug met ‘ideeën en citaten’, waaruit bleek dat ik zulke al lezende bijeengesprokkelde zinnen zo’n twintig jaar geleden ook al verzamelde, al heb ik ze toen helaas niet altijd van een bronvermelding voorzien. Hier zijn enkele voorbeelden.

Liever dan over ‘mislukkingen’ te praten hebben mensen het over ‘leermomenten’.
[In NRC 2 mei 2022, p.9, naar aanleiding van een prijs voor mislukkingen; fraai staaltje newspeak]

Fouten zijn wegwijzers naar verbetering.
[Daniel Coyle, Ontwikkel je talenten, 2016; niet bij de pakken neer gaan zitten dus]

Haar nieuwe werk kenmerkt zich door de aanwezigheid van het vierkant.
[In Postiljon, 6 december 2001, over een kunstenares; veel van mijn werk is ook vierkant, maar sinds kort ben ik helemaal in de ban van de cirkel]

Jij verschijnt niet in de wereld, maar de wereld verschijnt in jou.
[NRC 10 februari 2020 C5; over spirituele zoektochten die in feite allemaal naar hetzelfde wijzen: diepzinnig of zweef?]

Een groot aantal losse briefjes kan overigens meteen bij het oud papier.

2 Comments

  1. Herkenbaar! Ik heb hier ook te veel van dat soort stapeltjes. (Ook met recepten terwijl ik bijna nooit heel bijzonder of iets nieuws kook. Tja…) Die citatenboekjes gaan bij mij ook jaaaaren terug, en vind ik soms geweldig om door te kijken, hoewel dat dan weer te veel tijd kost als ik op zoek ben naar dat éne toepasselijke citaat voor een vriendin bijvoorbeeld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s