Alfabet: de F

Bij de F heb ik eerst eens gekeken wat een online puzzelwoordenboek erover te melden heeft: ‘We hebben geen woorden gevonden voor de omschrijving “F” maar hebben wel omschrijvingen gevonden waar “F” het antwoord kan zijn.’ Daarna volgen maar liefst 24 mogelijke omschrijvingen. Op een paar ervan ga ik hier wat nader in.

In het periodiek systeem staat F op nummer 9, voor het element fluor. De naam komt van het Latijnse fluere dat vloeien of stromen betekent. Als element komt fluor in de natuur nauwelijks in zuivere vorm voor, maar wel in allerlei samengestelde stoffen, bijvoorbeeld als ‘vloeispaat’. Dit mooie woord kende ik niet en het blijkt om het mineraal calciumfluoride te gaan, dat ook wel fluoriet wordt genoemd. Het wordt gebruikt als vloeimiddel om metalen gemakkelijker uit erts los te smelten en als grondstof voor waterstoffluoride, een ingrediënt van antiaanbaklagen. Daarnaast schijnt fluoriet talloze heilzame toepassingen te hebben  in de edelsteentherapie.

Met ‘fluor’ worden dan ook meestal fluoriden bedoeld, verbindingen waarin fluor voorkomt. Bekend is de natriumfluoride in tandpasta, die tanden harder maakt.

Verder is F het symbool voor de Farad, de eenheid van elektrische capaciteit, en voor graden in de Fahrenheit temperatuurschaal, die in de Verenigde Staten gangbaar is. De kleine letter f staat in de natuurkunde voor frequentie en in de muziek geeft hij in een partituur aan dat de betreffende passage forte (sterk, luid) gespeeld moet worden.

De kleine letter f is ook bekend als het valutateken van de oude Nederlandse gulden, soms ook met “fl” als afkorting. De afkorting is afkomstig van de oorspronkelijke benaming van de munt, de goudgulden of gouden florijn. In Florence werden na het midden van de 13e eeuw gouden munten geslagen, die een voorbeeld werden in andere landen. Die Florentijnse munten werden florijnen genoemd, naar het Italiaanse fiorino, de verkleiningsvorm van fiore [bloem] omdat ze een wapen met lelies als kenmerk hadden.

In het internationale spellingsalfabet wordt de F weergegeven met het woord Foxtrot en in het Nederlands telefoonalfabet met de naam Ferdinand. En natuurlijk is F de landcode op motorvoertuigen uit Frankrijk.

2 Comments

  1. Pingback: Alfabet: terugblik | Achter de sansevieria's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s